Tort Pischinger [1988 rok]

Przepis na tort z 1988 roku

Dzisiaj nieco już zapomniany i niedoceniany tort wykonany z wafli oraz pysznej, słodkiej masy w dwóch odsłonach. Tort Pischinger jest niepozorny, ale zachwyca szybkością wykonania i niesamowitym smakiem. Tort Pischinger możesz przygotować w kształcie kwadratu, ale możesz również wyciąć z wafli okrąg i podać w okrągłej formie klasycznego tortu. Jedno jest pewne, będzie pysznie!
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Tort Pischinger [1988 rok] / Przepis na tort z 1988 roku

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • 25 dag masła roślinnego lub masła,
  • 25 dag cukru pudru,
  • ¾ szklanki śmietany,
  • 5 dag czekolady,
  • 1 cytryna,
  • ½ porcji olejku cytrynowego,
  • paczka wafli,
  • lukier*.

Przygotowanie

Masło roślinne utrzeć z cukrem i śmietaną, podzielić na 2 części. Do jednej dodać startą czekoladę, a do drugiej startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i olejek cytrynowy.

Wafle smarować na przemian masami, nakładając jeden na drugi. Posmarowane wafle lekko przycisnąć i zostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Lekko stężały tort polukrować i przybrać owocami z kompotu.

Tort można również polać roztopioną czekoladą lub posypać słodkim kakao.

Życzymy smacznego!

Przepis z 1988 roku, A. Szczepańska, A. Ners, Z. Zawistowska

*Lukier cytrynowy

Składniki:

200 dag cukru pudru,

2 łyżki wody,

2 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Do cukru pudru dodać wodę oraz sok z cytryny. Ucierać do momentu uzyskania jednolitej masy.

Tort Pischinger

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane