eDziadkowie.pl -
Kuchnia i przepisy naszych Babć
Porady kuchenne, poznaj przepisy
przygotowywane przez nasze Babcie i Prababcie

Makowiec na kruchym cieście

Ostatnia aktualizacja: 2022-12-12  |  Średni czas czytania: 01:04
Wyjątkowy i niebywale smaczny Makowiec na kruchym cieście to autorski przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich UNOS w Ponicach. Swój doskonały smak zawdzięcza wysokiej jakości składnikom oraz sercu włożonemu w jego przygotowanie. Jest to ciasto idealne na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc, a także weekendowe spotkania w rodzinnym gronie. Idealne do przygotowywania wspólnie z wnukami. Życzymy smacznego :)
Makowiec na kruchym cieście


W artykule znajdziesz:

    Rozwiń

    Składniki:

    CIASTO

    • 3 szklanki mąki
    • 1,5 kostki margaryny
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 torebka cukru wanilinowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 żółtka

    MASA MAKOWA

    • 500 g maku + szklanka mleka
    • 3 białka
    • 0,5 szklanki cukru
    • aromat migdałowy wedle uznania
    • 50 g masła
    • skórka pomarańczowa
    • garść migdałów, orzechów, bakali

    LUKIER

    • 2 białka
    • 1 szklanka cukru pudru
    • olejek pomarańczowy

    Przygotowanie:

    Ciasto

    Aby przygotować ciasto należy wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Jak masa będzie gładka dzielimy ciasto na dwie części, wkładamy do woreczków lub zawijamy w folię spożywczą i schładzamy, wkładając je na min 30 minut do lodówki.

    Makowiec na kruchym cieście - przygotowanie ciasta

    Masa makowa:

    Mak zalewamy gorącym mlekiem i po ostudzeniu mielimy go co najmniej raz. Wszystkie składniki, po za białkami wrzucamy do schłodzonej masy makowej i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej i całość ponownie mieszamy.

    Makowiec na kruchym cieście - masa makowa

    Ciasto wyciągamy z lodówki. I część rozwałkowujemy i kładziemy na blaszce. Masę makową wykładamy na blaszkę na wyłożone ówcześnie ciasto. II część ciasta w zależności od pomysłu wykładamy na górną warstwę maku. (może to być ciasto pokruszone, mogą być gwiazdeczki, choinki, wedle uznania)

    Makowiec na kruchym cieście

    Całość wkładamy do piekarnika na 1 godzinę do 180 stopni. Po wyjęciu dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.

    Lukier:

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i olejek pomarańczowy wszystko razem mieszamy

    Makowiec na kruchym cieście

    Smacznego!!!

    Oceń ten artykuł:


    Zobacz także podobne artykuły: