Makowiec na kruchym cieście
Przepis na wyjątkowy makowiec na kruchym cieście
- Ostatnia aktualizacja: 2022-12-12
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki:
CIASTO
- 3 szklanki mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
MASA MAKOWA
- 500 g maku + szklanka mleka
- 3 białka
- 0,5 szklanki cukru
- aromat migdałowy wedle uznania
- 50 g masła
- skórka pomarańczowa
- garść migdałów, orzechów, bakali
LUKIER
- 2 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- olejek pomarańczowy
Przygotowanie:
Ciasto
Aby przygotować ciasto należy wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Jak masa będzie gładka dzielimy ciasto na dwie części, wkładamy do woreczków lub zawijamy w folię spożywczą i schładzamy, wkładając je na min 30 minut do lodówki.
Masa makowa:
Mak zalewamy gorącym mlekiem i po ostudzeniu mielimy go co najmniej raz. Wszystkie składniki, po za białkami wrzucamy do schłodzonej masy makowej i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej i całość ponownie mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki. I część rozwałkowujemy i kładziemy na blaszce. Masę makową wykładamy na blaszkę na wyłożone ówcześnie ciasto. II część ciasta w zależności od pomysłu wykładamy na górną warstwę maku. (może to być ciasto pokruszone, mogą być gwiazdeczki, choinki, wedle uznania)
Całość wkładamy do piekarnika na 1 godzinę do 180 stopni. Po wyjęciu dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.
Lukier:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i olejek pomarańczowy wszystko razem mieszamy
Smacznego!!!
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane