Makowiec na kruchym cieście

Przepis na wyjątkowy makowiec na kruchym cieście

Wyjątkowy i niebywale smaczny Makowiec na kruchym cieście to autorski przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich UNOS w Ponicach. Swój doskonały smak zawdzięcza wysokiej jakości składnikom oraz sercu włożonemu w jego przygotowanie. Jest to ciasto idealne na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc, a także weekendowe spotkania w rodzinnym gronie. Idealne do przygotowywania wspólnie z wnukami. Życzymy smacznego :)
  • Ostatnia aktualizacja: 2022-12-12
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Makowiec na kruchym cieście / Przepis na wyjątkowy makowiec na kruchym cieście

Składniki:

CIASTO

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

MASA MAKOWA

  • 500 g maku + szklanka mleka
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • aromat migdałowy wedle uznania
  • 50 g masła
  • skórka pomarańczowa
  • garść migdałów, orzechów, bakali

LUKIER

  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • olejek pomarańczowy

Przygotowanie:

Ciasto

Aby przygotować ciasto należy wszystkie składniki wymieszać ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Jak masa będzie gładka dzielimy ciasto na dwie części, wkładamy do woreczków lub zawijamy w folię spożywczą i schładzamy, wkładając je na min 30 minut do lodówki.

Makowiec na kruchym cieście - przygotowanie ciasta

Masa makowa:

Mak zalewamy gorącym mlekiem i po ostudzeniu mielimy go co najmniej raz. Wszystkie składniki, po za białkami wrzucamy do schłodzonej masy makowej i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej i całość ponownie mieszamy.

Makowiec na kruchym cieście - masa makowa

Ciasto wyciągamy z lodówki. I część rozwałkowujemy i kładziemy na blaszce. Masę makową wykładamy na blaszkę na wyłożone ówcześnie ciasto. II część ciasta w zależności od pomysłu wykładamy na górną warstwę maku. (może to być ciasto pokruszone, mogą być gwiazdeczki, choinki, wedle uznania)

Makowiec na kruchym cieście

Całość wkładamy do piekarnika na 1 godzinę do 180 stopni. Po wyjęciu dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.

Lukier:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i olejek pomarańczowy wszystko razem mieszamy

Makowiec na kruchym cieście

Smacznego!!!

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane