Racuszki drożdżowe Pani Eli

Składniki:
500g mąki
1 szczypta soli
2 szklanki mleka
3 żółtka
1 łyżka cukru
50g drożdży
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę. W ciepłym mleku rozpuścić świeże drożdże i dodać do mąki. Następnie dodać żółtka, sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zanurzyć łyżkę w rozgrzanym tłuszczu, żeby ciasto nie przywierało. Łyżką wybieramy ciasto z miski i kładziemy na patelni. Racuszki muszą pływać w oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Przepis autorstwa Elżbiety Witusińskiej członkini Lokalnego Stowarzyszenia Kobiet ze Skrzynna
Oceń ten artykuł: