eDziadkowie.pl -
Kuchnia i przepisy naszych Babć
Porady kuchenne, poznaj przepisy
przygotowywane przez nasze Babcie i Prababcie

Racuszki drożdżowe Pani Eli

Ostatnia aktualizacja: 2022-12-12  |  Średni czas czytania: 00:47
Chrupiące, niesamowicie apetyczne i proste w przygotowaniu drożdżowe racuszki to danie autorstwa Pani Eli Witusińskiej z Lokalnego Stowarzyszenia Kobiet ze Skrzynna. Swoim smakiem przenoszą nas do dzieciństwa i przysmaków, jakie pamiętamy z rodzinnego domu. Jest to idealna propozycja na podwieczorek lub drugie śniadanie, obok której nie można przejść obojętnie. Zachęcamy do wypróbowania tego wyjątkowego przepisu wspólnie z dziećmi/wnukami.
Racuszki drożdżowe Pani Eli


W artykule znajdziesz:

    Rozwiń

    Składniki:

    500g mąki

    1 szczypta soli

    2 szklanki mleka

    3 żółtka

    1 łyżka cukru

    50g drożdży

    Przygotowanie:

    Do miski wsypać mąkę. W ciepłym mleku rozpuścić świeże drożdże i dodać do mąki. Następnie dodać żółtka, sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zanurzyć łyżkę w rozgrzanym tłuszczu, żeby ciasto nie przywierało. Łyżką wybieramy ciasto z miski i kładziemy na patelni. Racuszki muszą pływać w oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

    Życzymy smacznego!

    Przepis autorstwa Elżbiety Witusińskiej członkini Lokalnego Stowarzyszenia Kobiet ze Skrzynna

    Racuszki drożdżowe

    Racuszki drożdżowe

    Pani Elżbieta Witusińska

    Lokalne Stowarzyszenie Kobiet ze Skrzynna

    Oceń ten artykuł:


    Zobacz także podobne artykuły: