$advIdCategory:30$adv1Cat: $adv2Cat: $adv3Cat: $adv4Cat: $adv5Cat:
Racuszki drożdżowe Pani Eli

Racuszki drożdżowe Pani Eli

Przepis na chrupiące, domowe racuszki, idealne dla dzieci

Chrupiące, niesamowicie apetyczne i proste w przygotowaniu drożdżowe racuszki to danie autorstwa Pani Eli Witusińskiej z Lokalnego Stowarzyszenia Kobiet ze Skrzynna. Swoim smakiem przenoszą nas do dzieciństwa i przysmaków, jakie pamiętamy z rodzinnego domu. Jest to idealna propozycja na podwieczorek lub drugie śniadanie, obok której nie można przejść obojętnie. Zachęcamy do wypróbowania tego wyjątkowego przepisu wspólnie z dziećmi/wnukami.
  • Ostatnia aktualizacja: 2022-12-12
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Racuszki drożdżowe Pani Eli / Przepis na chrupiące, domowe racuszki, idealne dla dzieci

Składniki:

500g mąki

1 szczypta soli

2 szklanki mleka

3 żółtka

1 łyżka cukru

50g drożdży

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę. W ciepłym mleku rozpuścić świeże drożdże i dodać do mąki. Następnie dodać żółtka, sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zanurzyć łyżkę w rozgrzanym tłuszczu, żeby ciasto nie przywierało. Łyżką wybieramy ciasto z miski i kładziemy na patelni. Racuszki muszą pływać w oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Przepis autorstwa Elżbiety Witusińskiej członkini Lokalnego Stowarzyszenia Kobiet ze Skrzynna

Racuszki drożdżowe

Racuszki drożdżowe

Pani Elżbieta Witusińska

Lokalne Stowarzyszenie Kobiet ze Skrzynna

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane