Piernik bez miodu [1941 rok]
Przepis na pyszny piernik bez dodatku miodu
- Ostatnia aktualizacja: 2020-12-24
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Piernik jest tradycyjnym, polskim ciastem, bez którego nie wyobrażamy sobie rodzinnego świętowania. Jest szczególnie popularny w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gdyż zapach cynamonu i goździków zawartych w przyprawach korzennych, wprawiają nas w uroczysty, świąteczny nastrój. Tym razem proponujemy przepis z 1941 roku na piernik bez miodu, który łączy w sobie tradycyjny smak piernika i puszystość biszkoptu.
Składniki
- 50 dkg mąki pszennej,
- 25 dkg cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżka smalcu lub oleju,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. 20 dkg cukru utrzeć z żółtkami i tłuszczem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. 5 dkg cukru zrumienić na patelni na karmel, dodać łyżkę wody oraz przyprawę do piernika, wymieszać. W rondelku zagotować szklankę wody i stopniowo dodawać do niej ciepły karmel. Zagotować aż do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Powstanie woda o smaku karmelowym.
Do utartych żółtek dodawać stopniowo wodę z karmelem oraz mąkę z proszkiem. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać.
Piec w prostokątnej formie, w 180° od 45 min. do godziny.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1941 roku, E. Kiewnarska
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane