Racuszki lepsze [1931 rok]
Ostatnia aktualizacja: 2020-08-24
| Średni czas czytania: 00:36
Czy jedliście już racuszki, które rozpuszczają się w ustach, a jednocześnie są niesamowicie chrupiące? Jeśli nie, zapraszamy Was do przygotowania racuszków według przepisu z 1931 roku. Racuszki lepsze przygotowywane są na bazie drożdży, więc wymagają nieco czasu na podrośnięcie, ale ich smak wynagradza czas oczekiwania, ponieważ są warte każdego kęsa.
![Racuszki lepsze [1931 rok]](/img/article/1182.jpg)
Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 3 dkg drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 5 dkg rozpuszczonego masła,
- tłuszcz do smażenia.
Dodatki
- powidła śliwkowe,
- kwaśna śmietana.
Przygotowanie
Do mąki dodać ciepłe mleko (oraz rozpuszczone w nim drożdże), a także łyżeczkę soli. Połączyć wszystkie składniki mieszając i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.
Następnie żółtka ubić z łyżką cukru. Do podrośniętego ciasta dodać ubitą masę, rozpuszczone, ale nieco już przestudzone masło oraz pianę z białek. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie wyrosło.
Rozgrzać na patelni tłuszcz i smażyć racuszki. Podawać gorące. Idealnym dodatkiem są powidła śliwkowe oraz kwaśna śmietana.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1931 roku, E. Kiewnarska

Oceń ten artykuł: