eDziadkowie.pl -
Kuchnia i przepisy naszych Babć
Porady kuchenne, poznaj przepisy
przygotowywane przez nasze Babcie i Prababcie

Grzanki z pieczarkami [1976 rok]

Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04  |  Średni czas czytania: 00:37
Przedstawiamy przepis na grzanki z pieczarkami, które są alternatywą dla znanych nam wszystkim zapiekanek. W przepisie główną rolę odgrywa sycący farsz, który zaskakuje intensywnością smaków. Grzanki są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zapewnią energię do działania na długie godziny.
Grzanki z pieczarkami [1976 rok]


W artykule znajdziesz:

Rozwiń

Składniki

  • dowolne bułki,
  • 6 dkg masła lub margaryny,
  • 30 dkg pieczarek
  • sól, pieprz do smaku,
  • 5 dkg cebuli,
  • 1 jajko,
  • pół łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietany lub śmietanki,
  • 20 dkg utartego żółtego sera,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie

Oczyszczone i wypłukane pieczarki pokroić w plasterki. Pokrojoną cebulę usmażyć na połowie ilości tłuszczu, dodać pieczarki, posolić i dusić ok. 15 minut. Następnie oprószyć mąką, wymieszać, dodać śmietanę i roztrzepane jajko. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

Bułki przekroić, posmarować resztą tłuszczu, nałożyć na nie masę pieczarkową i posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut i podawać na gorąco polane ketchupem lub posypane natką pietruszki.

Tak przygotowane grzanki są bardzo sycące i tym samym szczególnie polecane na śniadanie.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1976 roku

Grzanki z pieczarkami

Oceń ten artykuł:


Zobacz także podobne artykuły: