edziadkowie.pl -

Przepisy naszych Babć

Pyszne i wyjątkowe przepisy,
przygotowywane przez nasze Babcie i Prababcie

Zupa mleczna z zacierkami [1989 rok]

Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04  |  Średni czas czytania: 00:30
Kto z nas nie pamięta porannych kluseczek na mleku przygotowywanych przez mamę oraz babcię? Jest to tradycyjna polska potrawa serwowana dzieciom na śniadanie, zanim pojawiły się płatki zbożowe oraz musli. Warto wrócić do naszych polskich smaków i przekazać dzieciom nasze tradycyjne potrawy, które są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Zupa mleczna z zacierkami jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i sycąca. Ogrzeje dziecięce brzuszki i da im energię na cały dzień.
Zupa mleczna z zacierkami [1989 rok]

Składniki

  • 1 l. mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie

Z mąki i jajka przygotować twarde ciasto. Dobrze wyrobić. Ciasto utrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać na drobne kawałki. Zacierki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez ok. 8 min. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i dodać do świeżo przygotowanego, gorącego mleka. Wymieszać.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1989 roku, Z. Wachnik, H. Weker

Oceń ten artykuł:


Zobacz także podobne artykuły: