Naleśniki z konfiturami [1871 rok]

Przepisy na tradycyjne naleśniki z konfiturami

Bardzo łatwe w przygotowaniu, puszyste a jednocześnie chrupiące naleśniki z konfiturami wg. przepisu z 1871 roku. Są idealną propozycją zarówno na sycące śniadanie, lekki obiad lub ciepły podwieczorek. Z pewnością zachwycą swoim smakiem całą rodzinę, a szczególnie dzieci. Zapraszamy na słodką ucztę.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-08-18
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Naleśniki z konfiturami [1871 rok] / Przepisy na tradycyjne naleśniki z konfiturami

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • 5 jajek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 0,6 l mleka,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatki

  • ulubione konfitury,
  • cukier puder,
  • twarożek (opcjonalnie),
  • bita śmietana (opcjonalnie).

Przygotowanie

Żółtka rozbić z łyżką rozpuszczonego, przestudzonego masła, szklanką mąki i szczyptą soli. Stopniowo dodawać mleko, do momentu aż ciasto będzie rzadkie i lejące się. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta tuż przed smażeniem.

Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i rozprowadzić na niej ciasto. Układać naleśniki jeden na drugim. Po usmażeniu smarować naleśniki ulubioną konfiturą, twarożkiem lub prażonymi jabłkami. Składać w trójkąty lub zwijać w rulonik i przysmażyć ponownie z obu stron na rozgrzanym maśle.

Posypać cukrem pudrem, lub podać z bitą śmietaną oraz owocami.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1871 roku, L. Ćwierczakiewiczowa

Naleśniki z konfiturami [1871 rok] - Danie opracowane na podstawie przepisu z 1871 roku, L. Ćwierczakiewiczowa

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane