Zupa mleczna z zacierkami [1989 rok]
Przepis na tradycyjną zupę mleczną
- Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki
- 1 l. mleka,
- 1 jajko,
- 4 pełne łyżki mąki pszennej.
Przygotowanie
Z mąki i jajka przygotować twarde ciasto. Dobrze wyrobić. Ciasto utrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać na drobne kawałki. Zacierki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez ok. 8 min. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i dodać do świeżo przygotowanego, gorącego mleka. Wymieszać.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1989 roku, Z. Wachnik, H. Weker
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane