Zupa mleczna z zacierkami [1989 rok]

Przepis na tradycyjną zupę mleczną

Kto z nas nie pamięta porannych kluseczek na mleku przygotowywanych przez mamę oraz babcię? Jest to tradycyjna polska potrawa serwowana dzieciom na śniadanie, zanim pojawiły się płatki zbożowe oraz musli. Warto wrócić do naszych polskich smaków i przekazać dzieciom nasze tradycyjne potrawy, które są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Zupa mleczna z zacierkami jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i sycąca. Ogrzeje dziecięce brzuszki i da im energię na cały dzień.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Zupa mleczna z zacierkami [1989 rok] / Przepis na tradycyjną zupę mleczną

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • 1 l. mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie

Z mąki i jajka przygotować twarde ciasto. Dobrze wyrobić. Ciasto utrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać na drobne kawałki. Zacierki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez ok. 8 min. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i dodać do świeżo przygotowanego, gorącego mleka. Wymieszać.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1989 roku, Z. Wachnik, H. Weker

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane