Maślane ciasteczka
Ostatnia aktualizacja: 2022-09-25
| Średni czas czytania: 00:44
Maślane ciasteczka, które rozpływają się w ustach goszczą na naszych stołach już od wielu lat. Są idealną przekąską zarówno dla młodszych, jak i tych starszych milusińskich. Dzieci mogą zabrać je ze sobą do szkoły lub na wycieczkę. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe, ponieważ do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników. Poznaj prosty przepis na maślane ciasteczka i zaproś swoje wnuki do wspólnego pieczenia.

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła (może być również margaryna, jednak z masłem ciasteczka mają delikatniejszy smak)
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczytpa soli
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp: mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie dodaj kostkę masła i posiekaj całość. Na koniec dodaj jajka i zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto podziel na 3 części i włóż do lodówki na godzinę. Każdą część rozwałkuj i wykrój swoje ulubione kształty za pomocą foremek do ciasta. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasteczka wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 12 minut.
Życzymy smacznego!

Oceń ten artykuł: