Omlet biszkoptowy z konfiturami [1871 rok]

Przepis na smaczny i puszysty omlet z konfiturami

Omlet biszkoptowy z konfiturami jest idealną propozycją zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Dzieci będą zachwycone jego puszystością oraz wyjątkowym smakiem. Przepis pochodzący z 1871 roku zachwyca swoją prostotą oraz pięknym wyglądem. Jest doskonałym przykładem przepisu, który nie traci na aktualności i może być przekazywany z pokolenia na pokolenie.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Omlet biszkoptowy z konfiturami [1871 rok] / Przepis na smaczny i puszysty omlet z konfiturami

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • masło do smażenia.

Dodatki:

  • ulubione konfitury,
  • słodka śmietanka,
  • cukier puder.

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek i ubić z trzema łyżkami cukru do białości. Powoli dodawać dwie łyżki mąki oraz ubite białka. Przygotowaną masę podzielić na kilka porcji w zależności od wielkości patelni.

Omlet możemy upiec na 2 sposoby:

  1. na patelni podgrzewamy odrobinę masła i wkładamy jedną lub dwie chochle masy. Delikatnie rozprowadzamy ją po całej patelni, aby nie było dziur. Przykrywamy patelnię przykrywką. Po chwili sprawdzamy, czy spód omletu już się przypiekł. Odwracamy na drugą stronę, przykrywamy przykrywką i smażymy chwilkę do zarumienienia. Przekładamy na talerz.
  2. okrągłą blaszkę w piekarniku smarujemy masłem i wlewamy część masy. Pieczemy w temperaturze 180° do zarumienienia.

Omlet możemy w połowie posmarować ulubioną konfiturą oraz ubitą słodką śmietanką, a następnie składamy go na pół i posypujemy cukrem pudrem.

Możemy również okrągły omlet ozdobić konfiturami, słodką śmietanką, cynamonem, czekoladą, świeżymi owocami lub innymi, dowolnymi składnikami i podajemy w postaci okrągłego naleśnika. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i dostępnych produktów.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1871 roku, L. Ćwierkaciewiczowa

Omlet biszkoptowy z konfiturami

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane