Omlet biszkoptowy z konfiturami [1871 rok]
![Omlet biszkoptowy z konfiturami [1871 rok]](/img/article/1167.jpg)
Składniki
- 6 jajek,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- masło do smażenia.
Dodatki:
- ulubione konfitury,
- słodka śmietanka,
- cukier puder.
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek i ubić z trzema łyżkami cukru do białości. Powoli dodawać dwie łyżki mąki oraz ubite białka. Przygotowaną masę podzielić na kilka porcji w zależności od wielkości patelni.
Omlet możemy upiec na 2 sposoby:
- na patelni podgrzewamy odrobinę masła i wkładamy jedną lub dwie chochle masy. Delikatnie rozprowadzamy ją po całej patelni, aby nie było dziur. Przykrywamy patelnię przykrywką. Po chwili sprawdzamy, czy spód omletu już się przypiekł. Odwracamy na drugą stronę, przykrywamy przykrywką i smażymy chwilkę do zarumienienia. Przekładamy na talerz.
- okrągłą blaszkę w piekarniku smarujemy masłem i wlewamy część masy. Pieczemy w temperaturze 180° do zarumienienia.
Omlet możemy w połowie posmarować ulubioną konfiturą oraz ubitą słodką śmietanką, a następnie składamy go na pół i posypujemy cukrem pudrem.
Możemy również okrągły omlet ozdobić konfiturami, słodką śmietanką, cynamonem, czekoladą, świeżymi owocami lub innymi, dowolnymi składnikami i podajemy w postaci okrągłego naleśnika. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i dostępnych produktów.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1871 roku, L. Ćwierkaciewiczowa
Oceń ten artykuł: