Tort Pischinger [1988 rok]
![Tort Pischinger [1988 rok]](/img/article/1168.jpg)
Składniki
- 25 dag masła roślinnego lub masła,
- 25 dag cukru pudru,
- ¾ szklanki śmietany,
- 5 dag czekolady,
- 1 cytryna,
- ½ porcji olejku cytrynowego,
- paczka wafli,
- lukier*.
Przygotowanie
Masło roślinne utrzeć z cukrem i śmietaną, podzielić na 2 części. Do jednej dodać startą czekoladę, a do drugiej startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i olejek cytrynowy.
Wafle smarować na przemian masami, nakładając jeden na drugi. Posmarowane wafle lekko przycisnąć i zostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Lekko stężały tort polukrować i przybrać owocami z kompotu.
Tort można również polać roztopioną czekoladą lub posypać słodkim kakao.
Życzymy smacznego!
Przepis z 1988 roku, A. Szczepańska, A. Ners, Z. Zawistowska
*Lukier cytrynowy
Składniki:
200 dag cukru pudru,
2 łyżki wody,
2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Do cukru pudru dodać wodę oraz sok z cytryny. Ucierać do momentu uzyskania jednolitej masy.
Oceń ten artykuł: