7 pomysłów na śniadanie dla dziecka

Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie dla dzieci

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto zadbać o to, by było ono pożywne i wartościowe. Jak uczynić zdrowe produkty atrakcyjnymi dla dzieci? Skorzystaj z naszych propozycji śniadań dla wnuka, a zobaczysz, że posmakują nawet największym niejadkom.
  • Ostatnia aktualizacja: 2021-02-28
  • Szacowany czas czytania: 5 min.
7 pomysłów na śniadanie dla dziecka / Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie dla dzieci

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Śniadanie dla dziecka powinno być przygotowane z wyjątkową uwagą, ponieważ to właśnie pierwszy posiłek w ciągu dnia jest decydujący w prawidłowym rozwoju człowieka. Śniadanie powinno dawać siłę oraz być bogate w cenne składniki, które odgrywają dużą rolę w skupieniu i koncentracji. Jeśli to Ty sprawujesz opiekę nad wnukiem i zajmujesz się nim rano, dopilnuj, by dziecko nie opuściło domu bez pożywnego, zdrowego śniadania.

Na początku warto zrozumieć dlaczego tak ważne jest, aby dziecko zjadło odpowiednio zbilansowane śniadanie. Zadaniem pierwszego posiłku jest dostarczenie organizmowi energii, która jest niezbędna do prawidłowej pracy zarówno ciała, jak i umysłu. Przeprowadzono wiele badań naukowych, które jednoznacznie stwierdziły, że dzieci, które jedzą w domu pożywne śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce w odróżnieniu od dzieci, jedzących dopiero w szkole. Zjedzenie dobrze skomponowanego śniadania rozbudza organizm i w czasie, kiedy dziecko już jest w szkole, mózg jest przygotowany do intensywnej pracy. To wpływa na skupienie i koncentrację podczas lekcji.

Co powinno zawierać śniadanie dla dziecka?

Aby śniadanie było wartościowe, powinno składać się z odpowiednich makroskładników. Pierwszy posiłek w ciągu dnia ma za zadanie dostarczyć przede wszystkim węglowodanów złożonych, które łagodnie podnoszą poziom glukozy we krwi. Komponując śniadanie dla dziecka, uważaj na cukier. Dodawany jest on do niemal wszystkich produktów śniadaniowych, a zbyt duża ilość cukru w diecie jest szkodliwa. Dostarczenie organizmowi cukrów prostych powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy, a następnie gwałtowny spadek. To skutkuje szybkim pojawieniem się uczucia głodu, a co za tym idzie wywołuje w dziecku dyskomfort i brak możliwości skupienia się na lekcjach.

Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie dla dzieci

Jeśli brakuje Ci pomysłu na zdrowe i pożywne śniadania dla dzieci, skorzystaj z naszych propozycji. Znajdziesz tu przepisy na posiłki na słono oraz na słodko.

Jaglanka

Kasza jaglana w połączeniu z miodem i owocami to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Polecamy ją szczególnie w sezonie grypowym.

Składniki:

  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • Dowolne orzechy
  • Dowolne owoce
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu lub kakao

Wodę zagotuj z mlekiem. Kaszę upraż na suchej patelni. Następnie przepłucz i dodaj do gotującej się wody z mlekiem. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Jeśli Twoje dzieci nie lubią konsystencji kaszy, zblenduj całość na gładki krem. Dodaj kakao lub cynamon. Po lekkim ostudzeniu dodaj łyżeczkę miodu. Podawaj z dowolnymi orzechami oraz owocami.

Szybkie placuszki owsiane z bananem

Placki owsiane bez dodatku mąki, ani cukru to zdrowsza alternatywa naleśników oraz drożdżówek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować jedynie trzech składników.

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • Duży dojrzały banan

Jajka wymieszaj z płatkami. Możesz to zrobić mikserem, wówczas placki będą bardziej puszyste. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy. Całość pozostaw na kilkanaście minut, aby płatki nieco zmiękły. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wykładaj placki dużą łyżką i nieco je rozpłaszczaj. Smaż po około minucie z każdej strony na średnim ogniu. Placki możesz podawać z powidłami, bananami lub innymi owocami. Możesz je również zapakować do zjedzenia na zimno jako drugie śniadanie.

Zdrowe kanapki

Uniwersalnym i sprawdzonym pomysłem na śniadanie dla dziecka są kanapki. Aby były zdrowe i pożywne, do ich przygotowania użyj pełnoziarnistego pieczywa, które jest znacznie lepsze od pieczywa białego. Innymi zdrowymi zamiennikami składników kanapek są: awokado zamiast masła, domowy twaróg z jogurtem zamiast kremowego serka, masło orzechowe zamiast kremu czekoladowego oraz miód zamiast cukru. Zadbaj o to, by kanapki były bogate w różnorodne składniki.

Domowe musli

Jeśli Twój wnuk nie wyobraża sobie śniadania bez płatków z mlekiem, czas zaprezentować mu domowe musli. Gotowe płatki śniadaniowe dla dzieci obfitują w cukier i niezdrowe barwniki, dlatego warto poświęcić chwilę, by przygotować ich domową, zdrowszą wersję.

Składniki:

  • 400 g płatków błyskawicznych (żytnich lub owsianych)
  • 300 g zmiażdżonych orzechów (najlepiej połączyć laskowe, włoskie oraz migdały)
  • 300 g suszonych owoców (np. morele, rodzynki, daktyle)
  • 100 g nasion (np. słonecznik, sezam, siemię lniane)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 ml miodu
  • 150 ml oleju

Wszystkie składniki oprócz owoców wymieszaj i rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. W trakcie pieczenia kilkukrotnie mieszaj całość łyżką żeby się nie przypaliło. Upieczone musli powinno mieć złoty kolor. Po wystygnięciu dodaj owoce i ponownie wymieszaj. Domowe musli możesz przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Aby przygotować pożywne śniadanie, wystarczy zalać je mlekiem lub podać z jogurtem naturalnym i dowolnymi dodatkami.

Jajka

Jajka są bardzo pożywne i zdrowe, dlatego są częstym bohaterem śniadań na całym świecie. Zdarza się, że dzieci nie przepadają za jajkami, ale wystarczy przygotować nieco bardziej urozmaicone śniadanie, by dały się przekonać. Najbardziej oczywistym sposobem podania jajek na śniadanie jest oczywiście jajecznica. Możesz dodać do niej szczypiorek, rzodkiewkę, paprykę oraz inne warzywa, które lub dziecko. Innym sposobem podania jajek jest omlet. Aby był jeszcze smaczniejszy, dodaj do niego szynkę, ser, pieczarki oraz szczypiorek. Po takim śniadaniu dziecko na pewno długo nie będzie głodne.

Naleśniki

Naleśniki to pewny sposób na każdego niejadka. Zarówno w swojej słodkiej, jak i słonej wersji są uwielbiane przez dzieci. Aby przygotować nieco zdrowszą wersję naleśników, zamień mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Jeśli chcesz nieco je urozmaicić, możesz przygotować wersję amerykańską naleśników, tzw. Pancakes. Najlepiej smakują polane czekoladą, syropem klonowym lub miodem. Aby śniadanie było pożywne i dało dziecku dużą dawkę energii, podaj je z owocami, jogurtem naturalnym lub białym serem.

Uniwersalny przepis na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki (np. orkiszowej)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • Szczypta soli, szczypta cukru (w wersji wytrawnej pominąć cukier)
  • S½ łyżeczki oleju

Mus czekoladowy

Coś, co niewątpliwie ucieszy każde dziecko - czekolada na śniadanie. Oczywiście jest ona nieco „oszukana”, bo przygotowana w wersji znacznie zdrowszej niż popularne deserki dostępne w sklepach. Mus czekoladowy sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowy deser po obiedzie. Jeśli chcesz, by był nieco bardziej pożywny, możesz dodać otręby lub płatki owsiane. Decydując się na płatki, odstaw na chwilę deser, by mogły zmięknąć.

Składniki na dwie porcje musu:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 awokado dojrzałe
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka zmielonych orzechów

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Podawaj ze świeżymi owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi lub owocami suszonymi.

Śniadaniowe muffiny

Jeśli Twój wnuk notorycznie odmawia zjedzenia pożywnego śniadania, ta propozycja może mu przypaść do gustu. Śniadaniowe muffiny to kreatywny sposób na podanie dziecku wartościowych składników.

Składniki na około 12 sztuk (klasyczna foremka na muffiny):

  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • Szczypiorek
  • 50 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 150 g tartego sera
  • 5 jajek
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oregano
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Foremkę do muffinów należy posmarować oliwą. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z szynką, serem oraz posiekanym szczypiorkiem i przełożyć do przygotowanej formy. W osobnej misce ubić jajka z mlekiem i pozostałymi składnikami. Przygotowaną masą zalać formę z nadzieniem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 18 minut z termoobiegiem, do zarumienienia ciasta.

Zdrowe śniadanie dla dzieci - najczęściej zadawane pytania

  1. W wielu książkach ze zdrowymi przepisami można natrafić na puddingi i jogurty z chia. Czy są one zdrowe również dla dzieci? Mój wnuk nie przepada za rybami, a podobno nasiona chia są bogate w kwasy omega-3.

    Nasiona chia są bardzo zdrowe i warto podawać je również dzieciom. Pamiętaj jednak, by szczególnie na początku, nie przesadzić z ich ilością. Aby nasiona chia lepiej się przyswajały, powinny być wcześniej namoczone lub zmielone w młynku. Jeśli używasz ich do puddingów, wystarczy zalać je mlekiem lub jogurtem i odstawić na noc do lodówki.

  2. Mój wnuk nie lubi rano wstawać i niestety często wychodzi z domu bez śniadania. Po drodze kupuję mu w sklepie drożdżówkę. Czy jest to dobry zamiennik śniadania, czy lepiej wybrać cos innego?

    Niestety drożdżówka nie jest najzdrowszym śniadaniem ani dla dziecka, ani dla dorosłego. Często zawiera ogromne ilości cukru, które ukryte są w pozornie zdrowym nadzieniu. Nie można zapomnieć też o lukrze i samym cieście drożdżowym, zwykle również dosładzanym. Jeśli Twojemu wnukowi często zdarza się zaspać, przygotuj mu śniadanie „na wynos”. Większość prezentowanych tu przepisów można zapakować do pudełka i zadbać o to, by mimo pośpiechu dziecko zjadło pożywny posiłek.

  3. Moja córka od lat jest wegetarianką. W taki sposób odżywia się cała rodzina, w tym również dwoje moich wnuków. Czy śniadanie bez mięsa może być pożywne i zdrowe dla kilkulatka?

    W diecie wegetariańskiej białko pochodzące z mięsa zastępowane jest m.in. białkiem roślinnym. Umiejętnie zbilansowana i opracowana dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa również dla dzieci. Twoja córka jest wegetarianką już od dawna, więc na pewno potrafi przyrządzić pełnowartościowe posiłki, które rekompensują brak mięsa i wprowadzają do organizmu odpowiednią ilość wszystkich składników odżywczych.

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane