Serniczek z owocami [1989 rok]

Przepis na smaczny mini serniczek z owocami

W upalne dni chętnie sięgamy po orzeźwiające desery, które dadzą nam nieco ochłody. Doceniamy również te z nich, które można przygotować szybko i niedrogo. Takim deserem jest serniczek z owocami. Wykonanie go zajmie Ci kilka minut, a efekt smakowy przejdzie najśmielsze oczekiwania. Deser nie zawiera sztucznych aromatów, ani spulchniaczy, dzięki czemu, będzie zdrową przekąską na gorące, letnie dni dla Twoich wnuków.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Serniczek z owocami [1989 rok] / Przepis na smaczny mini serniczek z owocami

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • 25 dkg sera twarogowego,
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny,
  • 30 dkg owoców (świeżych sezonowych, z kompotu lub kandyzowanych),
  • 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od intensywności słodyczy, jaką chcemy uzyskać),
  • 0,5 szklanki mleka.

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić ciągle mieszając (naczynie z żelatyną należy umieścić w większym naczyniu z gorącą wodą). Połączyć z serem i cukrem, zmiksować. Jeśli konsystencja masy jest zbyt sucha, dodawać stopniowo mleka, do uzyskania większej lekkości i puszystości. Owoce umyć, odsączyć, włożyć do kompotierek. Dodać zmiksowany ser. Deser lekko schłodzić.

Dekoracja:

Wierzch deseru zalać wybraną galaretką, posypać startą czekoladą, posiekanymi orzechami lub dodatkowymi owocami, według upodobania.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1989 roku, Z. Wachnik, H. Weker

Serniczek z owocami

Serniczek z owocami

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane