Serniczek z owocami [1989 rok]
Przepis na smaczny mini serniczek z owocami
- Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki
- 25 dkg sera twarogowego,
- 2 czubate łyżeczki żelatyny,
- 30 dkg owoców (świeżych sezonowych, z kompotu lub kandyzowanych),
- 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od intensywności słodyczy, jaką chcemy uzyskać),
- 0,5 szklanki mleka.
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić ciągle mieszając (naczynie z żelatyną należy umieścić w większym naczyniu z gorącą wodą). Połączyć z serem i cukrem, zmiksować. Jeśli konsystencja masy jest zbyt sucha, dodawać stopniowo mleka, do uzyskania większej lekkości i puszystości. Owoce umyć, odsączyć, włożyć do kompotierek. Dodać zmiksowany ser. Deser lekko schłodzić.
Dekoracja:
Wierzch deseru zalać wybraną galaretką, posypać startą czekoladą, posiekanymi orzechami lub dodatkowymi owocami, według upodobania.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1989 roku, Z. Wachnik, H. Weker
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane