Serniczek z owocami [1989 rok]
Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
| Średni czas czytania: 00:42
W upalne dni chętnie sięgamy po orzeźwiające desery, które dadzą nam nieco ochłody. Doceniamy również te z nich, które można przygotować szybko i niedrogo. Takim deserem jest serniczek z owocami. Wykonanie go zajmie Ci kilka minut, a efekt smakowy przejdzie najśmielsze oczekiwania. Deser nie zawiera sztucznych aromatów, ani spulchniaczy, dzięki czemu, będzie zdrową przekąską na gorące, letnie dni dla Twoich wnuków.
![Serniczek z owocami [1989 rok]](/img/article/1163.jpg)
Składniki
- 25 dkg sera twarogowego,
- 2 czubate łyżeczki żelatyny,
- 30 dkg owoców (świeżych sezonowych, z kompotu lub kandyzowanych),
- 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od intensywności słodyczy, jaką chcemy uzyskać),
- 0,5 szklanki mleka.
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić ciągle mieszając (naczynie z żelatyną należy umieścić w większym naczyniu z gorącą wodą). Połączyć z serem i cukrem, zmiksować. Jeśli konsystencja masy jest zbyt sucha, dodawać stopniowo mleka, do uzyskania większej lekkości i puszystości. Owoce umyć, odsączyć, włożyć do kompotierek. Dodać zmiksowany ser. Deser lekko schłodzić.
Dekoracja:
Wierzch deseru zalać wybraną galaretką, posypać startą czekoladą, posiekanymi orzechami lub dodatkowymi owocami, według upodobania.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1989 roku, Z. Wachnik, H. Weker
Oceń ten artykuł: