edziadkowie.pl -

Przepisy naszych Babć

Pyszne i wyjątkowe przepisy,
przygotowywane przez nasze Babcie i Prababcie

Piernik bez miodu [1941 rok]

Ostatnia aktualizacja: 2020-12-24  |  Średni czas czytania: 00:42
Piernik bez miodu to wyjątkowo pyszny i puszysty piernik, którego tajnym składnikiem jest karmel, idealnie zastępujący miód. Łatwy w przygotowaniu, zawiera składniki, które każdy znajdzie w swojej spiżarni. Polecany na Święta Bożego Narodzenia oraz inne, rodzinne spotkania.
Piernik bez miodu [1941 rok]

Piernik jest tradycyjnym, polskim ciastem, bez którego nie wyobrażamy sobie rodzinnego świętowania. Jest szczególnie popularny w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gdyż zapach cynamonu i goździków zawartych w przyprawach korzennych, wprawiają nas w uroczysty, świąteczny nastrój. Tym razem proponujemy przepis z 1941 roku na piernik bez miodu, który łączy w sobie tradycyjny smak piernika i puszystość biszkoptu.

Składniki

  • 50 dkg mąki pszennej,
  • 25 dkg cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka smalcu lub oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. 20 dkg  cukru utrzeć z żółtkami i tłuszczem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. 5 dkg cukru zrumienić na patelni na karmel, dodać łyżkę wody oraz przyprawę do piernika, wymieszać. W rondelku zagotować szklankę wody i stopniowo dodawać do niej ciepły karmel. Zagotować aż do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Powstanie woda o smaku karmelowym.

Do utartych żółtek dodawać stopniowo wodę z karmelem oraz mąkę z proszkiem. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać.

Piec w prostokątnej formie, w 180° od 45 min. do godziny.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1941 roku, E. Kiewnarska

Oceń ten artykuł:


Zobacz także podobne artykuły: