Ogórki kiszone - najlepsze ogórki
Tradycyjny i najprostszy przepis na ogórki kiszone
- Ostatnia aktualizacja: 2023-08-11
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki
- 11 kg małych ogórków
- 3-4 korzenie chrzanu
- koper
- 3-4 główki czosnku
- 12 litów wody
- sól kamienna do przetworów
Przygotowanie
Ogórki myjemy. Chrzan kroimy na mniejsze paski, czosnek obieramy i kroimy większe ząbki na 2-3 części.
Wkładamy ogórki do słoików na przemian z koprem, chrzanem i czosnkiem.
Teraz czas na zalewę na ogórki kiszone.
Gotujemy wodę na zalewę. Kiedy się zagotuje, solimy.
Na jeden litr wody, wsypujemy 1 kopiatą łyżkę soli kamiennej do przetworów.
Mieszamy do rozpuszczenia soli, a następnie gorącą wodą zalewamy słoiki.
Szacunkowo zakładamy, że na jeden słoik potrzebujemy 0,5 litra wody.
Z 11 kg ogórków przygotujemy około 24 słoików ogórków kiszonych (czyli potrzebujemy około 12 litrów zalewy).
Zakręcamy mocno słoiki i odstawiamy.
Po dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia, ale najlepiej pozostawić je do zimy.
Życzymy smacznego!
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane