Ogórki kiszone - najlepsze ogórki

Tradycyjny i najprostszy przepis na ogórki kiszone

Ogórki kiszone są nie tylko niebywale smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zapewniają dobrą odporność, zdrową florę jelitową, oczyszczają organizm z toksyn i chronią układ pokarmowy przed działaniem antybiotyków. W zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw prosto z ogrodu, są doskonałym dodatkiem do obiadu, wzbogacając dania swoim wyjątkowym smakiem. Poznajcie przepis na klasyczne ogórki kiszone, które warto przygotować latem, aby czerpać korzyści z ich jedzenia zimą.
  • Ostatnia aktualizacja: 2023-08-11
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Ogórki kiszone - najlepsze ogórki / Tradycyjny i najprostszy przepis na ogórki kiszone

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • 11 kg małych ogórków
  • 3-4 korzenie chrzanu
  • koper
  • 3-4 główki czosnku
  • 12 litów wody
  • sól kamienna do przetworów

Przygotowanie

Ogórki myjemy. Chrzan kroimy na mniejsze paski, czosnek obieramy i kroimy większe ząbki na 2-3 części.

Wkładamy ogórki do słoików na przemian z koprem, chrzanem i czosnkiem.

Teraz czas na zalewę na ogórki kiszone.

Gotujemy wodę na zalewę. Kiedy się zagotuje, solimy.

Na jeden litr wody, wsypujemy 1 kopiatą łyżkę soli kamiennej do przetworów.

Mieszamy do rozpuszczenia soli, a następnie gorącą wodą zalewamy słoiki.

Szacunkowo zakładamy, że na jeden słoik potrzebujemy 0,5 litra wody.

Z 11 kg ogórków przygotujemy około 24 słoików ogórków kiszonych (czyli potrzebujemy około 12 litrów zalewy).

Zakręcamy mocno słoiki i odstawiamy.

Po dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia, ale najlepiej pozostawić je do zimy.

Życzymy smacznego!

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane