edziadkowie.pl -

Przepisy naszych Babć

Pyszne i wyjątkowe przepisy,
przygotowywane przez nasze Babcie i Prababcie

Paluszki na soku owocowym [1941 rok]

Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04  |  Średni czas czytania: 00:37
Co za smak! Te niepozorne ciasteczka w kształcie pieczonych paluszków zaskoczą Cię niesamowicie intensywnym, owocowym smakiem. Będą ulubioną przekąską Twoich wnuków. Ciasto jest niezwykle elastyczne, dlatego wspólnie z wnukami możecie formować z niego różnego rodzaju kształty, które następnie zapieczecie. Paluszki na soku owocowym możecie zabrać je ze sobą na piknik, wspólną wycieczkę oraz zapakować do plecaka jako szkolną przekąskę, między lekcjami.
Paluszki na soku owocowym [1941 rok]

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 15 dkg cukru,
  • 2 jaja,
  • sok malinowy, porzeczkowy lub truskawkowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i tyle syropu owocowego, aby dało się zagnieść niezbyt twarde ciasto (około pół szklanki). Dobrze wyrobić. Formować cienkie wałeczki. Kroić na 12-centymetrowe kawałki. Piec do zarumienienia w temperaturze 180° (około 10 minut).

Ciasto jest niezwykle elastyczne i plastyczne, dlatego warto nieco poeksperymentować i wspólnie z wnukami przygotować z niego kreatywne zwierzątka lub rośliny, które następnie możecie zapiec i schrupać. My prezentujemy ciasteczkowe węże oraz ślimaki.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1941 roku, E. Kiewnarska

Paluszki na soku owocowym

Paluszki na soku owocowym

Oceń ten artykuł:


Zobacz także podobne artykuły: