Paluszki na soku owocowym [1941 rok]
Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
| Średni czas czytania: 00:37
Co za smak! Te niepozorne ciasteczka w kształcie pieczonych paluszków zaskoczą Cię niesamowicie intensywnym, owocowym smakiem. Będą ulubioną przekąską Twoich wnuków. Ciasto jest niezwykle elastyczne, dlatego wspólnie z wnukami możecie formować z niego różnego rodzaju kształty, które następnie zapieczecie. Paluszki na soku owocowym możecie zabrać je ze sobą na piknik, wspólną wycieczkę oraz zapakować do plecaka jako szkolną przekąskę, między lekcjami.
![Paluszki na soku owocowym [1941 rok]](/img/article/1169.jpg)
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 15 dkg cukru,
- 2 jaja,
- sok malinowy, porzeczkowy lub truskawkowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i tyle syropu owocowego, aby dało się zagnieść niezbyt twarde ciasto (około pół szklanki). Dobrze wyrobić. Formować cienkie wałeczki. Kroić na 12-centymetrowe kawałki. Piec do zarumienienia w temperaturze 180° (około 10 minut).
Ciasto jest niezwykle elastyczne i plastyczne, dlatego warto nieco poeksperymentować i wspólnie z wnukami przygotować z niego kreatywne zwierzątka lub rośliny, które następnie możecie zapiec i schrupać. My prezentujemy ciasteczkowe węże oraz ślimaki.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1941 roku, E. Kiewnarska
Oceń ten artykuł: