Paluszki na soku owocowym [1941 rok]

Przepis na chrupiące paluszki, idealne jako przekąska

Co za smak! Te niepozorne ciasteczka w kształcie pieczonych paluszków zaskoczą Cię niesamowicie intensywnym, owocowym smakiem. Będą ulubioną przekąską Twoich wnuków. Ciasto jest niezwykle elastyczne, dlatego wspólnie z wnukami możecie formować z niego różnego rodzaju kształty, które następnie zapieczecie. Paluszki na soku owocowym możecie zabrać je ze sobą na piknik, wspólną wycieczkę oraz zapakować do plecaka jako szkolną przekąskę, między lekcjami.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Paluszki na soku owocowym [1941 rok] / Przepis na chrupiące paluszki, idealne jako przekąska

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 15 dkg cukru,
  • 2 jaja,
  • sok malinowy, porzeczkowy lub truskawkowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i tyle syropu owocowego, aby dało się zagnieść niezbyt twarde ciasto (około pół szklanki). Dobrze wyrobić. Formować cienkie wałeczki. Kroić na 12-centymetrowe kawałki. Piec do zarumienienia w temperaturze 180° (około 10 minut).

Ciasto jest niezwykle elastyczne i plastyczne, dlatego warto nieco poeksperymentować i wspólnie z wnukami przygotować z niego kreatywne zwierzątka lub rośliny, które następnie możecie zapiec i schrupać. My prezentujemy ciasteczkowe węże oraz ślimaki.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1941 roku, E. Kiewnarska

Paluszki na soku owocowym

Paluszki na soku owocowym

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane