Paluszki na soku owocowym [1941 rok]
Przepis na chrupiące paluszki, idealne jako przekąska
- Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 15 dkg cukru,
- 2 jaja,
- sok malinowy, porzeczkowy lub truskawkowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i tyle syropu owocowego, aby dało się zagnieść niezbyt twarde ciasto (około pół szklanki). Dobrze wyrobić. Formować cienkie wałeczki. Kroić na 12-centymetrowe kawałki. Piec do zarumienienia w temperaturze 180° (około 10 minut).
Ciasto jest niezwykle elastyczne i plastyczne, dlatego warto nieco poeksperymentować i wspólnie z wnukami przygotować z niego kreatywne zwierzątka lub rośliny, które następnie możecie zapiec i schrupać. My prezentujemy ciasteczkowe węże oraz ślimaki.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1941 roku, E. Kiewnarska
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane