Jabłka zapiekane w pianie [1989 rok]
Przepis na pieczone jabłuszka, idealne na deser
- Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki
- 4 jabłka,
- 1 łyżka dżemu z pomarańczy lub pigwy,
- 2 łyżki dżemu śliwkowego,
- 1 łyżka posiekanych orzechów,
- 2 białka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać, przekrajać na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Dżemy wymieszać z posiekanymi drobno orzechami. Połówki jabłek ułożyć na blaszce lub żaroodpornym półmisku, napełnić masą i wstawić do średnio gorącego piekarnika. Gdy jabłka zmiękną – wyjąć. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodać 1-2 łyżki cukru, ubijając jeszcze chwilkę. Połówki jabłek przykryć przygotowaną pianą. Wstawić ponownie do piekarnika. Tym razem piekarnik powinien być mocniej nagrzany. Podawać natychmiast po zapieczeniu. Przed podaniem jabłka można oprószyć cynamonem.
Życzymy smacznego!
Przepis z 1989 roku, Z. Zawistowska, M. Krzyżanowska
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane