Jabłka zapiekane w pianie [1989 rok]

Przepis na pieczone jabłuszka, idealne na deser

Jabłka zapiekane w pianie są doskonałą propozycją na pyszny, słodki i zdrowy deser dla najmłodszych. Przygotowane w ten sposób, pieczone jabłka, zachwycają swoim wyglądem oraz smakiem. Są zdrowe, pożywne oraz proste w przygotowaniu. Twoje wnuki będą zachwycone!
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Jabłka zapiekane w pianie [1989 rok] / Przepis na pieczone jabłuszka, idealne na deser

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka dżemu z pomarańczy lub pigwy,
  • 2 łyżki dżemu śliwkowego,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów,
  • 2 białka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać, przekrajać na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Dżemy wymieszać z posiekanymi drobno orzechami. Połówki jabłek ułożyć na blaszce lub żaroodpornym półmisku, napełnić masą i wstawić do średnio gorącego piekarnika. Gdy jabłka zmiękną – wyjąć. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodać 1-2 łyżki cukru, ubijając jeszcze chwilkę. Połówki jabłek przykryć przygotowaną pianą. Wstawić ponownie do piekarnika. Tym razem piekarnik powinien być mocniej nagrzany. Podawać natychmiast po zapieczeniu. Przed podaniem jabłka można oprószyć cynamonem.

Życzymy smacznego!

Przepis z 1989 roku, Z. Zawistowska, M. Krzyżanowska

Jabłka zapiekane w pianie

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane