Bakaliowe ciasteczka [1988 rok]
Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
| Średni czas czytania: 00:46
Bakaliowe ciasteczka są zdrową alternatywą dla sklepowych batoników. Pieczone ze składników dostępnych w każdym domu, zawierają bakalie, które stanowią wartość odżywczą dla Twoich wnuków. Po ich upieczeniu możesz zapakować je w kolorowe woreczki i zabrać na spacer, wycieczkę lub piknik z wnukami. Dzieci będą zachwycone, mogąc zabrać ze sobą bakaliowe ciasteczka jako przekąskę do szkoły. Są pyszne i sycące.
![Bakaliowe ciasteczka [1988 rok]](/img/article/1162.jpg)
Na podstawie przepisu „Żuczki waniliowe”
Składniki
- 2 jaja,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek czubatych mąki,
- cukier waniliowy,
- 3 dag obranych orzechów,
- 2 dag rodzynków,
- garść skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka oleju lub oliwy.
Przygotowanie
Orzechy posiekać, rodzynki opłukać w ciepłej wodzie, odsączyć. Jaja umyć, wybić, utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Ucierając jaja dodać cukier waniliowy i mąkę i jeszcze parę minut ucierać. Ciasto rozsmarować cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze, na wierzchu posypać orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do zarumienienia.
Po upieczeniu pokroić na porcje o wymiarach 4-8 cm.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1988 roku, A. Szczepańska, A. Ners, Z. Zawistowska
Oceń ten artykuł: