Bakaliowe ciasteczka [1988 rok]
Przepis na pyszne i zdrowe ciastka z bakaliami
- Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Na podstawie przepisu „Żuczki waniliowe”
Składniki
- 2 jaja,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek czubatych mąki,
- cukier waniliowy,
- 3 dag obranych orzechów,
- 2 dag rodzynków,
- garść skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka oleju lub oliwy.
Przygotowanie
Orzechy posiekać, rodzynki opłukać w ciepłej wodzie, odsączyć. Jaja umyć, wybić, utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Ucierając jaja dodać cukier waniliowy i mąkę i jeszcze parę minut ucierać. Ciasto rozsmarować cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze, na wierzchu posypać orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do zarumienienia.
Po upieczeniu pokroić na porcje o wymiarach 4-8 cm.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1988 roku, A. Szczepańska, A. Ners, Z. Zawistowska
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane