eDziadkowie.pl -
Kuchnia i przepisy naszych Babć
Porady kuchenne, poznaj przepisy
przygotowywane przez nasze Babcie i Prababcie

Bakaliowe ciasteczka [1988 rok]

Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04  |  Średni czas czytania: 00:46
Bakaliowe ciasteczka są zdrową alternatywą dla sklepowych batoników. Pieczone ze składników dostępnych w każdym domu, zawierają bakalie, które stanowią wartość odżywczą dla Twoich wnuków. Po ich upieczeniu możesz zapakować je w kolorowe woreczki i zabrać na spacer, wycieczkę lub piknik z wnukami. Dzieci będą zachwycone, mogąc zabrać ze sobą bakaliowe ciasteczka jako przekąskę do szkoły. Są pyszne i sycące.
Bakaliowe ciasteczka [1988 rok]


W artykule znajdziesz:

Rozwiń

Na podstawie przepisu „Żuczki waniliowe”

Składniki

  • 2 jaja,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek czubatych mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 3 dag obranych orzechów,
  • 2 dag rodzynków,
  • garść skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy.

Przygotowanie

Orzechy posiekać, rodzynki opłukać w ciepłej wodzie, odsączyć. Jaja umyć, wybić, utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Ucierając jaja dodać cukier waniliowy i mąkę i jeszcze parę minut ucierać. Ciasto rozsmarować cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze, na wierzchu posypać orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do zarumienienia.

Po upieczeniu pokroić na porcje o wymiarach 4-8 cm.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1988 roku, A. Szczepańska, A. Ners, Z. Zawistowska

Oceń ten artykuł:


Zobacz także podobne artykuły: