Bakaliowe ciasteczka [1988 rok]

Przepis na pyszne i zdrowe ciastka z bakaliami

Bakaliowe ciasteczka są zdrową alternatywą dla sklepowych batoników. Pieczone ze składników dostępnych w każdym domu, zawierają bakalie, które stanowią wartość odżywczą dla Twoich wnuków. Po ich upieczeniu możesz zapakować je w kolorowe woreczki i zabrać na spacer, wycieczkę lub piknik z wnukami. Dzieci będą zachwycone, mogąc zabrać ze sobą bakaliowe ciasteczka jako przekąskę do szkoły. Są pyszne i sycące.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Bakaliowe ciasteczka [1988 rok] / Przepis na pyszne i zdrowe ciastka z bakaliami

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Na podstawie przepisu „Żuczki waniliowe”

Składniki

  • 2 jaja,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek czubatych mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 3 dag obranych orzechów,
  • 2 dag rodzynków,
  • garść skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy.

Przygotowanie

Orzechy posiekać, rodzynki opłukać w ciepłej wodzie, odsączyć. Jaja umyć, wybić, utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Ucierając jaja dodać cukier waniliowy i mąkę i jeszcze parę minut ucierać. Ciasto rozsmarować cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze, na wierzchu posypać orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do zarumienienia.

Po upieczeniu pokroić na porcje o wymiarach 4-8 cm.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1988 roku, A. Szczepańska, A. Ners, Z. Zawistowska

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane