Racuszki lepsze [1931 rok]

Przepis na tradycyjne, chrupiące racuszki, jak u babci

Czy jedliście już racuszki, które rozpuszczają się w ustach, a jednocześnie są niesamowicie chrupiące? Jeśli nie, zapraszamy Was do przygotowania racuszków według przepisu z 1931 roku. Racuszki lepsze przygotowywane są na bazie drożdży, więc wymagają nieco czasu na podrośnięcie, ale ich smak wynagradza czas oczekiwania, ponieważ są warte każdego kęsa.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-08-24
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Racuszki lepsze [1931 rok] / Przepis na tradycyjne, chrupiące racuszki, jak u babci

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • 3 dkg drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 5 dkg rozpuszczonego masła,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatki

  • powidła śliwkowe,
  • kwaśna śmietana.

Przygotowanie

Do mąki dodać ciepłe mleko (oraz rozpuszczone w nim drożdże), a także łyżeczkę soli. Połączyć wszystkie składniki mieszając i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.

Następnie żółtka ubić z łyżką cukru. Do podrośniętego ciasta dodać ubitą masę, rozpuszczone, ale nieco już przestudzone masło oraz pianę z białek. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie wyrosło.

Rozgrzać na patelni tłuszcz i smażyć racuszki. Podawać gorące. Idealnym dodatkiem są powidła śliwkowe oraz kwaśna śmietana.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1931 roku, E. Kiewnarska

Racuszki lepsze - Danie opracowane na podstawie przepisu z 1931 roku, E. Kiewnarska

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane