Pierogi z bluszczykiem kurdybankiem
Przepis na wyjątkowe, regionalne pierogi z bluszczykiem kurdybankiem
Dodatek w postaci zmielonej i podsmażonej kiełbasy, zaostrza smak zwykłych ruskich pierogów. Tak sporządzone popularne danie ma bardziej wyrazisty smak. Dodatek suszonego bluszczyku kurdybanku to pomysł, który wziął się ze starych zwyczajów regionu Warmii.
- Ostatnia aktualizacja: 2022-09-09
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki masła (50 g)
- łyżka soli
- jedna szklanka ciepłej wody
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 3 kostki twarogu
- 2 laski kiełbasy podwawelskiej
- 6 sztuk cebuli
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- sól
- pieprz
- suszony bluszczyk kurdybanek
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników, aby miało elastyczną konsystencję. Pozostawić ciasto na pół godziny, aby "odpoczęło", przykrywając bawełnianą ścierką.
Uprzednio ugotowane ziemniaki oraz twaróg przepuścić przez praskę.
Kiełbasę zmielić w maszynce do mielenia, a następnie podsmażyć.
Cebulę pokroić wedle uznania i podsmażyć dodając sól i pieprz.
Wszystko wymieszać w jednej misce doprawiając do smaku wedle uznania solą i pieprzem. Dodać suszonego bluszczyku kurdybanku.
Pierogi lepić, a następnie gotować w osolonej wodzie.
Bluszczyk kurdybanek to zioło powszechnie dostępne, które zawiera prawdziwe skarby minerałów i witamin. Jest ono absolutnym dobrem dla organizmu, a zwalczane jest jako chwast w ogródku! Według niektórych smakoszy bluszczyk kurdybanek może zastąpić nawet natkę pietruszki. Choć smak bluszczyku jest wyraźny, korzenny, gorzkawy, lepsze jest ziele suszone - łagodniejsze, przypominające nieco lubczyk. Świeże, siekane listki można dodawać do wiosennych surówek, past jajecznych, twarożków, zup lub sosów. Bluszczyk nadaje charakter potrawom, dodatkowo wspomagając trawienie.
Bluszczyk kurdybanek polecany jest przede wszystkim w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego:
- poprawia trawienie, reguluje przemianę materii,
- wzmaga wydzielanie soku żołądkowego,
- likwiduje zatrucia pokarmowe,
- pomaga w przyswojeniu składników odżywczych,
- usuwa wzdęcia,
- przeciwdziała nieżytowi żołądka i bolesnym skurczom jelit,
- ma działanie żółciotwórcze,
- likwiduje stany zapalne woreczka żółciowego,
- odtruwa wątrobę, ochrania miąższ wątroby przed uszkodzeniem toksynami, marskością i stłuszczeniem,
- poprawia pracę trzustki,
- regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego,
- reguluje wypróżnienia, likwiduje zaparcia,
- wspiera układ immunologiczny,
- dobrze wpływa na układ oddechowy: łagodzi stany alergiczne, polecany przy chrypce, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i krtani oraz w zapaleniu płuc i zatok, pomaga w odksztuszaniu ropnej, gęstej wydzieliny zalegającej w oskrzelach, przerywa ataki astmy, ułatwia oddychanie,
- usprawnia pracę układu moczowego - poprawia pracę nerek, likwidując ich stan zapalny,
- korzystnie wpływa na poprawę stanu skóry i włosów: działa bakteriobójczo i grzybobójczo, pomocny przy oparzeniach, ropniach i świądzie skóry, leczy przewlekłe choroby skóry, egzemy, wypryski, zmniejsza łojotok, poprawia ukrwienie skóry, cofa zmiany ropne, hamuje rozwój grzybów i bakterii patogennych na skórze, likwiduje łupież.
Przepis autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkim Dworze SUPER BABKI
(gmina Małdyty, powiat ostródzki, woj. warmińsko-mazurskie)
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane