Pierogi z bluszczykiem kurdybankiem

Przepis na wyjątkowe, regionalne pierogi z bluszczykiem kurdybankiem

SUPER BABKOWE pierogi z bluszczykiem kurdybankiem to autorska wersja popularnych pierogów z ziemniakami, które znają wszyscy. Stworzona została przez Koło Gospodyń Wiejskich w Wielkim Dworze SUPER BABKI (gmina Małdyty, powiat ostródzki, woj. warmińsko-mazurskie).
Dodatek w postaci zmielonej i podsmażonej kiełbasy, zaostrza smak zwykłych ruskich pierogów. Tak sporządzone popularne danie ma bardziej wyrazisty smak. Dodatek suszonego bluszczyku kurdybanku to pomysł, który wziął się ze starych zwyczajów regionu Warmii.
  • Ostatnia aktualizacja: 2022-09-09
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Pierogi z bluszczykiem kurdybankiem / Przepis na wyjątkowe, regionalne pierogi z bluszczykiem kurdybankiem

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • łyżka soli
  • jedna szklanka ciepłej wody

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 kostki twarogu
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 6 sztuk cebuli
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • sól
  • pieprz
  • suszony bluszczyk kurdybanek

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto z podanych składników, aby miało elastyczną konsystencję. Pozostawić ciasto na pół godziny, aby "odpoczęło", przykrywając bawełnianą ścierką.

Uprzednio ugotowane ziemniaki oraz twaróg przepuścić przez praskę.

Kiełbasę zmielić w maszynce do mielenia, a następnie podsmażyć.

Cebulę pokroić wedle uznania i podsmażyć dodając sól i pieprz.

Wszystko wymieszać w jednej misce doprawiając do smaku wedle uznania solą i pieprzem. Dodać suszonego bluszczyku kurdybanku.

Pierogi lepić, a następnie gotować w osolonej wodzie.

Bluszczyk kurdybanek to zioło powszechnie dostępne, które zawiera prawdziwe skarby minerałów i witamin. Jest ono absolutnym dobrem dla organizmu, a zwalczane jest jako chwast w ogródku! Według niektórych smakoszy bluszczyk kurdybanek może zastąpić nawet natkę pietruszki. Choć smak bluszczyku jest wyraźny, korzenny, gorzkawy, lepsze jest ziele suszone - łagodniejsze, przypominające nieco lubczyk. Świeże, siekane listki można dodawać do wiosennych surówek, past jajecznych, twarożków, zup lub sosów. Bluszczyk nadaje charakter potrawom, dodatkowo wspomagając trawienie.

Bluszczyk kurdybanek polecany jest przede wszystkim w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego:

  • poprawia trawienie, reguluje przemianę materii,
  • wzmaga wydzielanie soku żołądkowego,
  • likwiduje zatrucia pokarmowe,
  • pomaga w przyswojeniu składników odżywczych,
  • usuwa wzdęcia,
  • przeciwdziała nieżytowi żołądka i bolesnym skurczom jelit,
  • ma działanie żółciotwórcze,
  • likwiduje stany zapalne woreczka żółciowego,
  • odtruwa wątrobę, ochrania miąższ wątroby przed uszkodzeniem toksynami, marskością i stłuszczeniem,
  • poprawia pracę trzustki,
  • regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego,
  • reguluje wypróżnienia, likwiduje zaparcia,
  • wspiera układ immunologiczny,
  • dobrze wpływa na układ oddechowy: łagodzi stany alergiczne, polecany przy chrypce, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i krtani oraz w zapaleniu płuc i zatok, pomaga w odksztuszaniu ropnej, gęstej wydzieliny zalegającej w oskrzelach, przerywa ataki astmy, ułatwia oddychanie,
  • usprawnia pracę układu moczowego - poprawia pracę nerek, likwidując ich stan zapalny,
  • korzystnie wpływa na poprawę stanu skóry i włosów: działa bakteriobójczo i grzybobójczo, pomocny przy oparzeniach, ropniach i świądzie skóry, leczy przewlekłe choroby skóry, egzemy, wypryski, zmniejsza łojotok, poprawia ukrwienie skóry, cofa zmiany ropne, hamuje rozwój grzybów i bakterii patogennych na skórze, likwiduje łupież.

Przepis autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkim Dworze SUPER BABKI
(gmina Małdyty, powiat ostródzki, woj. warmińsko-mazurskie)



Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkim Dworze SUPER BABKI - zdjęcie 1


Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkim Dworze SUPER BABKI - zdjęcie 2


Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkim Dworze SUPER BABKI - zdjęcie 3

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane