Naleśniki z konfiturami [1871 rok]
Przepisy na tradycyjne naleśniki z konfiturami
- Ostatnia aktualizacja: 2020-08-18
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki
- 5 jajek,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli,
- 0,6 l mleka,
- tłuszcz do smażenia.
Dodatki
- ulubione konfitury,
- cukier puder,
- twarożek (opcjonalnie),
- bita śmietana (opcjonalnie).
Przygotowanie
Żółtka rozbić z łyżką rozpuszczonego, przestudzonego masła, szklanką mąki i szczyptą soli. Stopniowo dodawać mleko, do momentu aż ciasto będzie rzadkie i lejące się. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta tuż przed smażeniem.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i rozprowadzić na niej ciasto. Układać naleśniki jeden na drugim. Po usmażeniu smarować naleśniki ulubioną konfiturą, twarożkiem lub prażonymi jabłkami. Składać w trójkąty lub zwijać w rulonik i przysmażyć ponownie z obu stron na rozgrzanym maśle.
Posypać cukrem pudrem, lub podać z bitą śmietaną oraz owocami.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1871 roku, L. Ćwierczakiewiczowa
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane