Wytrawne przekąski zamiast kanapek do szkoły

Regularne i dobrze zbilansowane posiłki dostarczają energii, witamin i minerałów niezbędnych dla młodego organizmu. Jednak – co zmieścić w lunchboxie, aby smakowało, a zarazem było zdrowe? Podsuwamy kilka pysznych fit przepisów, które pokochali uczniowie.
  • Artykuł reklamowy
  • Ostatnia aktualizacja: 2023-10-06
  • Szacowany czas czytania: 2 min.
Wytrawne przekąski zamiast kanapek do szkoły /

Aby prawidłowo się rozwijać i funkcjonować, organizm dziecka potrzebuje stałego dopływu składników odżywczych: białka do budowy mięśni, węglowodanów jako źródła energii oraz zdrowych tłuszczów, które wspierają rozwój mózgu. Ważne są witaminy i minerały, takie jak wapń dla kości czy żelazo dla krwi. Kluczowa jest także częstotliwość posiłków: dziecko powinno jeść co 3-4 godziny, a zatem w szkole powinno spożyć przynajmniej jedną, a najlepiej dwie przekąski.

Ważne też, aby unikać szkodliwych tłuszczów trans, nadmiaru cukru i wysoko przetworzonej żywności, dlatego zamiast polegać na zakupach z automatu, warto samemu przygotować prowiant do szkoły. Proponujemy kilka dań – na tyle łatwych, aby dziecko mogło uczestniczyć w ich przygotowaniu, kształtując zdrowe nawyki.

Co spakować dziecku do plecaka?

Idealne przekąski powinny też być łatwe do spakowania i niebrudzące. Unikajmy produktów o intensywnym zapachu, takich jak ryby czy kiszonki, które mogą nie być mile widziane w gronie kolegów. Owoce, warzywa, orzechy, jogurty w szczelnych pojemnikach to świetny wybór, ale mogą być za mało sycące, dlatego w większości plecaków lądują przede wszystkim kanapki. Dzięki nim uczniowie mogą unikać uczucia głodu w ciągu dnia i skupić się na nauce. Kanapki to pewniak, jednak po pewnym czasie nawet najlepsze połączenie pieczywa, sałaty i sera czy wędliny po prostu się znudzi. Co zatem zaproponować? Zacznijmy od standardowego połączenia pieczywa z serem – ale w ulepszonej wersji.

Bruschetta z morelami i kozim serem

Lekka przekąska łącząca delikatny smak serka, świeżość moreli i chrupkość tostów to propozycja, która skusi nawet niejadków.  Kluczowe jest tu podsmażenie owoców na maśle z dodatkiem miodu, soli, pieprzu, soku z cytryny i tymianku. Grube kromki bagietki, podpieczone na maśle, posmarowane serkiem i przesmażonymi morelami smakują wyśmienicie także na zimno, zatem idealnie sprawdzą się jako przekąska na długiej przerwie.

Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i szynką

Na większy głód – np. po zajęciach sportowych świetnie sprawdzą się przekąski z ciasta francuskiego. Dzieci je uwielbiają, szczególnie z czekoladą i owocami,  jednak tym razem proponujemy wersję wytrawną. W zestawieniu z kurczakiem i cukinią, roladki stanowią zbilansowany posiłek.  Jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie ślimaków zajmie około 40 minut. Przepis jest prosty, a lista składników dość krótka: https://uwielbiam.pl/przepis/slimaki-z-ciasta-francuskiego-z-cukinia-i-szynka – naprawdę warto wypróbować.

Roladki z tortillą, pastą jajeczną i awokado

Niewymagające pieczenia roladki są łatwe do przygotowania, spakowania i zabrania ze sobą – nastolatek może je przyrządzić zupełnie samodzielnie. Dodatkowo jest to prawdziwa bomba składników odżywczych. Zarówno jajka, jak i awokado są źródłem zdrowych tłuszczów, które wspierają funkcjonowanie mózgu, zdrowie skóry i układu krążenia. Jajka są bogate w witaminy A, D, E oraz B12, a także w żelazo i selen. Awokado dostarcza z kolei witaminę K, kwas foliowy i magnez.

Równo pokrojone, roladki prezentują się tak efektownie, że aż trudno uwierzyć, że są gotowe w 15 minut. Dla wzbogacenia smaku można dodatkowo posypać je świeżymi ziołami.

Quesadilla z szarpanym kurczakiem

Wszyscy, którzy doceniają typowe dla kuchni meksykańskiej połączenie mięsa, sera i chrupkości tortilli, pokochają quesadillę z szarpanym kurczakiem. Przepis jest bardziej skomplikowany niż poprzedni, ale naprawdę opłaca się poświęcić czas na przygotowanie – aromatyczny, szarpany kurczak z dodatkiem warzyw, sera i podsmażonej tortilli jest naprawdę wyśmienity.

Warto też mieć świadomość, że drób jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji mięśni, a także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Połączenie białka z kurczaka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów z tortilli oraz witamin i minerałów z warzyw tworzy zbilansowany posiłek, który dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Przyrządzenie krok po kroku opisano tu:  https://uwielbiam.pl/przepis/quesadilla-z-szarpanym-kurczakiem

Danie smakuje wyśmienicie z pastą z awokado, salsą pomidorową lub śmietaną.

Oceń ten artykuł:

Ostatnio dodane