Soki z owoców i ich właściwości zdrowotne

Owoce są źródłem wielu cennych dla organizmu witamin i minerałów. Substancje te wykazują dobroczynne działanie na zdrowie człowieka. Dlatego spożywanie ich w formie surowej lub przetworzonej niesie ze sobą wiele korzyści. Poznaj najważniejsze właściwości soków z owoców!
  • Artykuł reklamowy
  • Ostatnia aktualizacja: 2024-01-12
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Soki z owoców i ich właściwości zdrowotne /

Sok malinowy jako źródło przeciwutleniaczy i kwasu salicylowego

Smaczny sok z malin jest jednym z produktów spożywczych, po które chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Picie soku malinowego korzystnie wpływa na odporność i pomaga wzmocnić organizm podczas infekcji. Te właściwości wynikają z dużej zawartości witamin C i E w owocach. Są one naturalnymi przeciwutleniaczami, które wspierają organizm w okresie infekcyjnym. Oprócz tego sok jest bogaty w witaminy z grupy B. Co ciekawe, w owocach znajduje się także kwas salicylowy. To właśnie ten związek odpowiada za właściwości napotne soku z malin i delikatne działanie przeciwgorączkowe. Nic więc dziwnego, że tradycyjnie jest on stosowany podczas przeziębienia.

Sok z rokitnika i jego właściwości przeciwzapalne

Charakterystyczny w smaku sok z rokitnika to skarbnica witamin C, A i E oraz mikroelementów. Znajdziesz w nim m.in. potas, magnez, wapń, fosfor, cynk i żelazo. Z uwagi na dużą zawartość przeciwutleniaczy regularne spożywanie niewielkich ilości soku pomaga wzmocnić odporność organizmu i wspiera układ immunologiczny w walce z infekcjami. Antyoksydanty zawarte w soku mają właściwości przeciwzapalne i chronią przed wolnymi rodnikami. Poprawiają kondycję skóry i wykazują korzystny wpływ na proces regulacji poziomu cukru we krwi.

Sok z aronii – bogactwo antyoksydantów, antocyjanów i garbników

W niepozornych, cierpkich owocach kryje się prawdziwa bomba witaminowa. Aronia jest pełna witamin C, E i K oraz witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Oprócz tego w owocach i przetworach znajdują się spore ilości cynku, magnezu, potasu i żelaza, a także antocyjanów i garbników. Sok z aronii jest jednym z polecanych produktów spożywczych w profilaktyce chorób oczu takich jak zaćma i jaskra. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych.

Zapoznaj się z pełnymi właściwościami zdrowotnymi aronii przedstawionymi w artykule Dominiki Pagacz-Tokarek, magister farmacji i ekspert w allecco.pl: https://www.allecco.pl/artykuly/aronia-wlasciwosci-na-co-stosowac-sok-z-aronii.html

Sok żurawinowy – wsparcie układu moczowego

Regularne picie soku żurawinowego zalecane jest osobom z nawracającymi stanami zapalnymi dróg moczowych. Sok z żurawiny wpływa na zakwaszenie moczu, co ogranicza przyleganie bakterii do powierzchni ściany pęcherza. Owoce żurawiny są bogate w kwas salicylowy i mocne przeciwutleniacze – witaminy C, E i K. Substancje zawarte w owocach wzmacniają naczynia krwionośne, co wpływa na wysokość ciśnienia krwi.

Zdrowe soki z owoców to doskonałe źródło witamin i minerałów w diecie. Warto dodawać niewielką ilość soków do wody, herbaty lub słodkich posiłków. Wzbogacą ich smak i pomogą Ci zadbać o zdrowie. 

Oceń ten artykuł:

Ostatnio dodane