Tradycyjna sałatka z ogórków (wojskowa)
Przepis na najlepszą sałatkę z ogórków na zimę
- Ostatnia aktualizacja: 2023-09-02
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki
- 4 kg ogórków (nieobranych),
- 25 dkg marchwi,
- 20 dkg cebuli,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- pęczek natki,
- pęczek kopru,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 łyżki soli,
- 10 ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie
Warzywa poszatkować. Natkę, koper, sól oraz cukier wymieszać z warzywami i pozostawić na noc.
Następnego dnia włożyć do słoików. Zagotować ocet, wodę, oliwę i ziele angielskie.* Zalać sałatkę i mocno zakręcić. Sałatkę należy zapasteryzować w gorącej wodzie lub piekarniku.
* Podana ilość zalewy wystarczy zaledwie na kilka słoików. Jeśli mamy ich więcej, musimy przygotować więcej porcji zalewy.
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane