Olej z czarnuszki, siemię lniane, czystek

Naturalne produkty, które wspierają nasze zdrowie

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie oraz poprawić samopoczucie, musisz przyjrzeć się temu, co jesz. Na sklepowych półkach znajduje się wiele produktów, które są bogate w witaminy i mikroelementy . Wystarczy wiedzieć, które z nich warto kupić i włączyć do swojej codziennej diety. Dowiedz się, w jaki sposób takie produkty, jak: olej z czarnuszki, siemię lniane i czystek mogą poprawić jakość Twojego życia.
  • Ostatnia aktualizacja: 2023-06-16
  • Szacowany czas czytania: 6 min.
Olej z czarnuszki, siemię lniane, czystek / Naturalne produkty, które wspierają nasze zdrowie

Wpływ naturalnych produktów na nasze zdrowie

Nie od dziś wiadomo, że prawidłowe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników decydujących o naszym zdrowiu i samopoczuciu. Zbilansowana dieta oraz regularne posiłki odpowiadają za kondycję całego organizmu. Znane od lat powiedzenie „jesteś tym co jesz” zawiera w sobie bardzo dużo prawdy.

W ostatnich latach świadomość zdrowego odżywania znacząco wzrosła, a wraz z nią, do łask wróciły naturalne produkty i ich niesamowite, pro-zdrowotne właściwości. Na pewno zdarzyło Ci się usłyszeć o mocy czystka, siemienia lnianego, czy oleju z czarnuszki.

Ich wpływ na zdrowie, taki jak: wspieranie układu trawiennego, nerwowego oraz odporności są w tym wieku nieocenione. Włączanie do diety naturalnych produktów jest o tyle istotne, że pozwala zrezygnować z przyjmowania medycznych suplementów, które  w połączeniu z innymi lekami, mogą zbytnio obciążać wątrobę.

Zobacz, po które produkty warto sięgnąć i jakie korzyści płyną z włączenia ich do codziennej diety.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki został doceniony już w czasach starożytnych, przez Egipcjan, którzy nazwali go „złotem faraonów”. Nie ma się co temu dziwić, ponieważ olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych składników. Składa się w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-6 (ok 60%), omega-9 (ok 25%) oraz omega-3 (ok 1%).

Najważniejszy składnik oleju z czarnuszki to tymochinon - związek występujący w olejku eterycznym nasion czarnuszki. To właśnie dzięki niemu, olej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ochronne na miąższ wątroby i nerek. Co ważne, również dzięki temu składnikowi, olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Właściwości przeciwnowotworowe oleju z czarnuszki

Liczne badania laboratoryjne oraz testy prowadzone na zwierzętach wskazują, że olej z czarnuszki przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych oraz hamowania ich rozwoju. Naukowcy z wielu krajów takich jak Turcja, USA, Egipt, czy Arabia Saudyjska udowodnili, że ekstrakt z nasion i olej z czarnuszki zmniejszały żywotność komórek raka wątroby, płuc, jelita grubego, piersi oraz białaczki. Co więcej, tureckie badania wskazały, że stosowanie oleju z czarnuszki 10 dni przed naświetlaniem oraz 10 dni po, ochrania przed negatywnymi skutkami radioterapii.

Olej z czarnuszki na wzmocnienie odporności

Kolejną bardzo ważną cechą oleju z czarnuszki jest jego zdolność do zwiększania odporności. Przeprowadzone badania udowodniły, że u grupy osób, która przez miesiąc przyjmowała olej z czarnuszki, zauważono wzmożoną aktywność układu immunologicznego. Ilość komórek odpornościowych wzrosła przez ten czas o 72%. Dbanie o odporność jest szczególnie ważne u osób, które mają częsty kontakt z innymi ludźmi. Jeśli często wychodzisz z domu, przebywasz w zatłoczonych miejscach lub masz kontakt z wnukami chodzącymi do przedszkola, olej z czarnuszki zdecydowanie powinien na stałe zagościć w Twojej diecie.

Inne właściwości oleju z czarnuszki

Ekstrakty z oleju z czarnuszki są powszechnie stosowane w suplementacji i medycynie. Ich właściwości stosuje się w leczeniu choroby Parkinsona oraz w walce z epilepsją. Jest to również popularny lek na problemy żołądkowe: biegunkę, zaparcia, wymioty, wzdęcia jelit, czy wrzody.

Bardzo pożądaną zaletą przyjmowania oleju z czarnuszki jest zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu przeciwdziała on chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy oraz zawałowi serca.

Olej z czarnuszki - na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Cena oleju z czarnuszki to około 15-20 zł za 100 ml. Można go kupić w aptekach, sklepach zielarskich oraz w sklepach online.

Aby olej z czarnuszki spełniał wszystkie swoje właściwości, powinien być:

  • tłoczony na zimno (poniżej 40 stopni Celsjusza),
  • nieoczyszczony,
  • niefiltrowany,
  • nierafinowany,
  • niedawno produkowany,
  • przelany do ciemnej butelki.

Po zakupie, olej z czarnuszki trzymaj w lodówce, w temperaturze 5-10 stopni. Zużyj do 3 miesięcy od otwarcia butelki.

Dawkowanie i przeciwwskazania

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy na dobę przed posiłkiem.

Przeciwskazaniem do przyjmowania oleju z czarnuszki jest ciąża, ze względu na jego działanie przeciwskurczowe. Ponadto, czarnuszka obniża ciśnienie krwi, dlatego oleju nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hipotensję (niedociśnienie tętnicze).

Czystek

Czystek to zioło o wielu właściwościach zdrowotnych. Odpowiada za nie zawartość pelifenoli. Najbardziej znany jest z tego, że wzmacnia układ odpornościowy. Codzienne picie naparu, czy herbaty z czystka niesie jednak znacznie więcej korzyści.

Warto wiedzieć, że na świecie istnieje ponad 50 gatunków tej rośliny, a do najpopularniejszych należą: czystek ladanowy, kreteński, laurolistny oraz czystek szary, zwany także siwym. Największą zaletą czystka jest fakt, że jest on całkowicie bezpieczny dla zdrowia i nie ma żadnych przeciwskazań do jego przyjmowania.

Właściwości czystka

Czystek znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Dzięki zawartości pelifenoli, które zwiększają funkcje obronne układu odpornościowego, odpowiedzialny jest za poprawę jego funkcjonowania. Przyjmując czystek regularnie, jesteś bardziej odporny na zakażenie grypą lub innymi infekcjami. Czystek posiada również działanie przeciwzapalne, dlatego sprawdza się wtedy, kiedy już zachorujesz. Łagodzi katar, ból gardła, zatok oraz kaszel.

Duża ilość polifenoli skutecznie neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za proces starzenia organizmu. To, oprócz dłuższego zachowania młodszego wyglądu, ma jeszcze inny, ważniejszy skutek - zapobieganie występowania groźnych chorób, w tym również tych nowotworowych. Czystek stosowany regularnie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, redukując zły cholesterol. To pomaga zapobiegać m.in miażdżycy.

Czystek - stosowanie i dawkowanie

Czystek to zioło, które najlepiej podać jako napar lub herbatę. Kluczowa w jego skuteczności jest regularność. W celu przygotowania dobrej jakości naparu zalej łyżkę suszonych liści czystka wrzącą wodą i parz przez około 10 minut. Następnie całość odcedź i wypij.

Kupując czystek, zwróć uwagę na to, by wybierać tylko produkt dobrej jakości. Zrezygnuj z gotowych herbat z czystkiem, gdyż w praktyce zwykle nie zawierają w sobie liści dobrej jakości. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest wybranie się do sklepu zielarskiego i zakup całych, suszonych liści. To właśnie w nich kryje się największy potencjał.

Siemię lniane

W małych i niepozornych nasionach lnu kryje się wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, które doceniają szczególnie osoby mające problemy z przewodem pokarmowym. Charakterystyczną cechą siemienia lnianego jest to, że po napęcznieniu i kontakcie z wodą, nasiona otaczają się dużą ilością śluzu. Jest to obecnie popularny składnik diety i często można spotkać go w sklepach spożywczych. Nasiona lnu coraz chętniej dodaje się również do pieczywa.

Właściwości odżywcze siemienia lnianego

Siemię lniane to źródło błonnika, lignany oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Wykazano pozytywny wpływ błonnika na obniżanie poziomu cholesterolu oraz glukozy. Błonnik dzięki korzystnemu działaniu na florę bakteryjną jelit pomaga również zapobiegać zaparciom, ale konieczne jest jednoczesne przyjmowanie dużych ilości wody.

Lignany, to związki, których najbogatszym źródłem jest właśnie siemię lniane. Nasiona lnu zawierają go aż kilkaset razy więcej niż inne rośliny. Mają one działanie antyoksydacyjne. Obniżają poziom cholesterolu, a przez to wpływają pozytywnie na układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz choroby wieńcowej. Są szczególnie polecane kobietom w okresie menopauzy, ponieważ regulują pracę układu hormonalnego. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, szczególnie tyczy się to raka piersi oraz jajnika.

Siemię lniane - jak stosować?

Siemię lniane można stosować na dwa sposoby. Pierwszy z nich to zmielenie ziaren tuż przed ich spożyciem (np. przy pomocy młynka do kawy). W ten sposób składniki odżywcze zawarte w ziarnach będą lepiej przyswajalne przez organizm. Tak zmielone siemię lniane można dodać np. do jogurtu. Mielone siemię lniane sprawdza się jako zamiennik jajka w potrawach. Wówczas należy zmieszać 1 łyżkę siemienia z 3 łyżkami wody.

Drugi sposób spożycia siemienia lnianego to całe ziarna. Można je zalać wodą i wypić po napęcznieniu. Oprócz tego ziarna można dodawać do sałatek, owsianek, jogurtów oraz koktajli.

Odpowiednia dzienna dawka siemienia lnianego to 10 g. Nie powinno się spożywać więcej niż 50 g dziennie.

Sok z brzozy

Sok z brzozy jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od wielu lat. Zwany eliksirem życia, stosowany jest we wspomagającym leczeniu nowotworów oraz licznych schorzeń. Sok z brzozy zawiera naturalne przeciwutleniacze, aminokwasy, garbniki, żelazo, miedź, wapń oraz potas. Posiada właściwości wspomagające odporność oraz jest wykorzystywany w leczeniu nerek, wrzodów żołądka, chorób układu krwionośnego, anemii i wielu innych.

Na co pomaga sok z brzozy?

  • Wzmacnia odporność - jeśli często jesteś chory w okresie przejściowym i infekcje dość szybko Cię łapią, powinieneś regularnie pić sok z brzozy. Wspomaga walkę z wirusami, dlatego jest on idealny na okres jesienny oraz wiosenny, kiedy bardzo łatwo zarazić się nimi w dużych skupiskach ludzi.
  • Łagodzi bóle reumatyczne - szczególnie te związane z rwą kulszową. W przypadku problemów reumatycznych sok z brzozy stosuj w formie maści, aplikując na obolałe miejsce.
  • Działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo - polecany jest szczególnie na bóle mięśni, kości i stawów. Jego działanie przeciwgorączkowe sprawdza się w okresie wzmożonych zachorowań na grypę.
  • Wspomaga układ krwionośny - stosowanie soku z brzozy w sposób profilaktyczny zapobiega chorobom niedokrwiennym serca oraz zakrzepicy.

Sok z brzozy - gdzie kupić, jak stosować?

Sok z brzozy jest dostępny niemal w każdej aptece, sklepie zielarskim oraz sklepach ze zdrową żywnością, dlatego na pewno szybko uda Ci się go znaleźć. Jego cena to około 10 zł za litr.

Sok z brzozy powinno się pić na zimno, ale z racji na jego specyficzny smak, warto dodać do niego odrobinę miodu lub soku z malin. Stosowany w celach zdrowotnych, powinien być pity 3 razy dziennie po ćwierć szklanki przez około 2-3 tygodnie.

Naturalne produkty wspierające zdrowie - najczęściej zadawane pytania

  1. Czy stosowanie wszystkich zdrowych produktów na raz może być szkodliwe? Od niedawna zainteresowałam się tematem zdrowego odżywania i staram się włączać do diety możliwie jak najwięcej zdrowych produktów i suplementów.

    Każdy z wymienionych wyżej produktów jest naturalny, dlatego jest całkowicie bezpieczny dla zdrowych osób. Jedyne, na co powinnaś zwrócić uwagę to przeciwskazania. Jeśli cierpisz na jakieś choroby, sprawdź wcześniej, czy dany produkt zdrowotny będzie dla Ciebie odpowiedni. Pamiętaj również, że niektóre produkty mają określone dzienne maksymalne dawki, po których przekroczeniu mogą pojawić się skutki uboczne.

  2. Mój mąż ma problemy z trawieniem, chciałam namówić go na przyjmowanie siemienia lnianego, ale nie da się namówić na wypicie zaparzonych nasion. Czy można w inny sposób przemycić siemię w diecie?

    Siemię lniane, tak jak każde inne ziarno może być dodane do wypieków pieczywa, sałatek, koktajli, a nawet chłodników. Samo w sobie nie ma smaku, dlatego możesz dodać go niemal do wszystkiego. Jeszcze lepszą formą podania nasion lnu jest ich zmielenie. Wówczas najlepiej podać je z ulubionym jogurtem.

  3. Niedawno kupiłam olej z czarnuszki i od razu pokochałam jego piękny zapach. Zastanawiam się, czy mogę wykorzystać go także w kuchni tak jak zwykły olej?

    Jeśli odpowiada Ci specyficzny smak i zapach oleju z czarnuszki, jak najbardziej możesz stosować go jako zamiennik innych olejów w kuchni. Dodany w dużej ilości do sałatki może okazać się zbyt intensywny, dlatego możesz złagodzić jego smak poprzez zmieszanie np. z olejem rzepakowym lub z olejem z pestek dyni. Olej z czarnuszki nie nadaje się jedynie do smażenia i podawania na ciepło. W wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane