$adv1Cat: $adv2Cat:bas $adv3Cat: $adv4Cat: $adv5Cat:
Naturalne, domowe sposoby leczenia dzieci

Naturalne, domowe sposoby leczenia dzieci

Alternatywne metody dla leczenia konwencjonalnego

Jesień i zima to okres chorób, przeziębień i gorszego samopoczucia. Na zakażenia wirusowe i bakteryjne szczególnie narażone są dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli. Jeżeli widzisz u swego wnuka pierwsze objawy infekcji nie zwlekaj i zacznij działać. Chorobę możesz pokonać naturalnymi, domowymi sposobami.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-01-21
  • Szacowany czas czytania: 8 min.
Naturalne, domowe sposoby leczenia dzieci / Alternatywne metody dla leczenia konwencjonalnego

Alternatywa dla leczenia konwencjonalnego

Twój wnuk cały sezon jesienno - zimowy boryka się z typowymi objawami infekcji takimi jak katar, złe samopoczucie czy gorączka? Zanim sięgniesz po środki dostępne w aptekach, wypróbuj sprawdzone naturalne metody leczenia dzieci.

Domowe sposoby leczenia chorób są stosowane od wieków i warto o nich pamiętać. Domowe syropy, czy napary są naturalne, proste do zrobienia i tanie. Może pamiętasz jeszcze, jakie tajemne sposoby leczenia stosowała Twoja mama lub babcia? Warto odświeżyć swoją pamięć i wprowadzić je na nowo do swojego życia. Możesz też skorzystać z naszych propozycji.

Nadmierne i czasem zupełnie niepotrzebne korzystanie z lekarstw, takich jak na przykład antybiotyki, może powodować więcej szkody niż pożytku. Często zdarza się też, że popularne syropy na kaszel, czy tabletki na odporność nie mają potwierdzonej skuteczności i ich jedynym działaniem jest uszczuplenie naszego portfela. Dlatego warto poszukać alternatywy dla aptecznych medykamentów.

Wszelkie domowe środki powinny być stosowane na własną rękę jedynie przy niegroźnych, krótkich infekcjach dziecka, takich jak przeziębienie czy katar. Jeżeli samopoczucie Twojego wnuka się pogarsza koniecznie skonsultuj się z lekarzem.

Zbilansowana dieta

Zbilansowana, zdrowa i bogata w owoce i warzywa dieta powinna być stosowana w codziennym żywieniu Twojego wnuka. Szczególnie w okresie choroby powinieneś zwracać uwagę na to, co trafia na talerz małego pacjenta.

Gotuj rozgrzewające potrawy

Gdy zaczyna się infekcja zwiastująca początek przeziębienia, serwuj wnukowi dania zawierające cebulę, czosnek, kiszonki. Nie zapominaj też o owocach zawierających dużo witaminy C, takich jak cytryny, pomarańcze, grejpfruty. W walce z przeziębieniem sprawdzą się też rozgrzewające potrawy, a szczególnie zupy. Domowy, długo gotowany rosół jest pyszny i jednocześnie bardzo zdrowy! Do codziennego menu włącz także aromatyczne przyprawy, takie jak imbir, kurkuma i cynamon. Zamiast napojów gazowanych czy zimnych soków ugotuj kompot z suszonych owoców. Gdy ostygnie dodaj do niego odrobinę miodu.

Pamiętaj o tym, że niektóre produkty i dania nie mogą być podawane małym dzieciom! Przykładowo miód podaje się dzieciom po skończeniu pierwszego roku życia, a cynamon jedynie w małych ilościach! Dużo produktów spożywczych może też mieć działanie uczulające. Jeżeli Twój wnuk jest jeszcze małym dzieckiem, przed podaniem mu czegokolwiek nowego porozmawiaj z rodzicami lub lekarzem!

Stosuj lekką dietę, która nie obciąży żołądka

Podstawową zasadą obowiązującą przy chorobie jest nieprzekarmianie dziecka. Jeżeli Twój wnuczek źle się czuje, boli go brzuch albo ma stan podgorączkowy, obfity obiad nie pomoże mu w szybszym powrocie do formy. Pozwól mu zdecydować czy chce coś zjeść i w jakiej ilości.

Jeżeli infekcja powoduje u wnuka bóle brzucha lub biegunkę, bezwzględnie unikaj wzdymających, tłustych i fermentujących potraw. Słodycze schowaj głęboko w Twojej szafce na smakołyki! Serwuj dania lekkie, najlepiej mączne i zawierające mało błonnika.

Dbaj o odpowiednią ilość płynów, którą spożywa Twój wnuk. Odpowiednie nawodnienie jest szczególnie istotne w walce z chorobą.

Nie martw się, że wnuk za mało je. Brak apetytu przy chorobie jest naturalną reakcją organizmu. Cała energia kierowana jest do walki z infekcją i nie powinna być zużywana na trawienie ciężkostrawnych posiłków. Pomożesz swojemu wnukowi serwując mu lekkie, łatwostrawne dania w niewielkiej ilości. Dzień lub dwa postu mu nie zaszkodzi, a odciąży organizm zmęczony walką z chorobą.

Syropy domowej roboty

Jednym z najpopularniejszych naturalnych sposobów leczenia infekcji są domowe syropy na przeziębienie i odporność. Najczęściej robi się je na bazie cebuli lub czosnku. Są smaczne i proste w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzebne jest tylko kilka składników, które znajdziesz w swojej spiżarni.

Wiele domowych środków leczniczych zawiera składniki, które mogą mieć działanie alergizujące. Jeżeli Twój wnuk nie miał wcześniej styczności z danym składnikiem, zachowaj ostrożność podając go po raz pierwszy!

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli ma właściwości przeciwkaszlowe, wzmagające odporność i łagodzące infekcje gardła. Wykazuje także pozytywne działanie w leczeniu drobnych infekcji pęcherza moczowego. Gdy Twój wnuczek ma katar, możesz posmarować mu okolice nosa odrobiną syropu z cebuli, co przyniesie mu wyraźną ulgę.

Istnieje kilka wersji syropu z cebuli i każda z nich ma swoich zwolenników. Przepis podstawowy zawiera jedynie cebulę i cukier. Inne warianty zawierają miód, goździki lub imbir.

Najprostszy syrop z cebuli sporządzisz z dwóch składników - cebuli i cukru:

  1. Przygotuj średniej wielkości słoik i wyparz go przed użyciem.
  2. Cebulę (2-3 sztuki) pokrój drobno i układaj warstwowo w słoiku.
  3. Każdą warstwę cebuli zasyp cukrem (około 7 łyżek cukru na słoik).
  4. Ugnieć lekko cebulę i potrząśnij słoikiem, aby cukier pokrył całą cebulę.

Słoik odstaw w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach cebula puści sok i syrop będzie gotowy. Możesz go wtedy schować do lodówki. Zachowa on swoje właściwości przez kilka dni (im więcej cukru lub miodu, tym syrop dłużej zachowa świeżość). Jeżeli chcesz, przecedź syrop przez sitko lub gazę.

Cukier z powodzeniem zastąpisz płynnym miodem, który dodatkowo pozytywnie wpłynie na jego zdrowotne właściwości. Pamiętaj jednak, że miód traci swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze! Jeżeli chcesz rozpuścić miód, zrób to za pomocą kąpieli wodnej w ciepłej, ale nie gorącej wodzie.

Do cebuli i cukru bądź miodu możesz też dodać:

  • drobno posiekany lub starty kawałek imbiru,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 2-3 goździki,
  • szczyptę cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonowca.

Syrop ze względu na zawartość cukru jest smaczny i nawet najbardziej wybredne dzieci chętnie go piją. Dawkowanie syropu to około 2 - 5 łyżeczek dziennie w zależności od wieku Twojego wnuka. Po kilkunastu dniach stosowania zrób dwa tygodnie przerwy w podawaniu syropu.

Syrop z czosnku

Kolejną naturalną bronią w walce z przeziębieniem u Twojego wnuka jest syrop na bazie czosnku. Jego smak jest niestety mniej atrakcyjny niż syropu z cebuli, ma za to nieocenione właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Możesz go zastosować przy stanie podgorączkowym i kaszlu.

Aby sporządzić syrop z czosnku potrzebujesz:

  • główka czosnku,
  • cytryna (1-2 sztuki),
  • miód (4 łyżki),
  • woda.

Najwięcej zdrowotnych właściwości ma czosnek polski. Jeżeli nie możesz go zdobyć, zastąp go czosnkiem pochodzącym z innych krajów europejskich.

Przygotuj wszystkie składniki i zabierz się do przygotowywania syropu z czosnku:

  1. Do miski wrzuć obrany i pokrojony w plasterki czosnek, dodaj sok z cytryny, miód i wodę.
  2. Za pomocą blendera zblenduj wszystko na gładką masę i dokładnie wymieszaj.
  3. Do czystego, najlepiej wyparzonego słoika, przełóż syrop i odstaw na kilkanaście godzin.

Syrop podawaj wnukowi przez kilka dni po dwie łyżeczki dziennie.

Rozgrzewający napar imbirowo-cynamonowy

Kolejną propozycją prostą do sporządzenia, a jednocześnie niezwykle skuteczną w walce z przeziębieniem, jest aromatyczny napar imbirowo-cynamonowy. Rozgrzewa, łagodzi ból gardła i kaszel oraz wykazuje działanie antybakteryjne.

Aby sporządzić napar imbirowo-cynamonowy potrzebujesz:

  • korzeń imbiru,
  • przyprawy: szczypta cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej, kilka goździków, gwiazdka anyżu,
  • kilka rodzynek,
  • miód lub ewentualnie inny słodzik: cukier, syrop klonowy. Zamiast słodzika możesz też dodać 2-3 posiekane daktyle.

Przepis na napar imbirowo-cynamonowy jest bardzo prosty:

  1. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do dużego kubka wrzuć imbir, dodaj przyprawy i rodzynki.
  3. Zalej składniki wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem 10 min.
  4. Kiedy napar odrobinę przestygnie dodaj miód lub inny słodzik.

Napar pijemy kiedy jest jeszcze ciepły ale nie gorący!

Płynne złoto czyli miód dobry na wszystko

W okresie przeziębień nie możemy zapomnieć także o starym, sprawdzonym składniku antygrypowym. Miód znany jest od wieków i wiele badań udowodniło jego zdrowotne właściwości.

Prawdziwy miód z zaufanej polskiej pasieki ma nieocenione właściwości:

  • wykazuje działanie antybakteryjne,
  • wzmacnia odporność,
  • podany na zimno przynosi ulgę w biegunce,
  • rozcieńczony ciepłą wodą niweluje zaparcia.

Kupując miód zwracaj uwagę na kraj pochodzenia i staraj się wybierać miody pochodzące z Polski. Warto też zdecydować się na miód oznaczony certyfikatem eko.

Ze względu na prozdrowotne właściwości warto włączyć miód do diety szczególnie w sezonie grypowym. Pamiętaj jednak, że miód to przede wszystkim cukry proste, więc nie powinno się go podawać w nieograniczonych ilościach.

Miód możesz włączyć do diety swojego wnuka na różne sposoby:

  • miód podany bezpośrednio na łyżeczce,
  • miód rozpuszczony w szklance ciepłej wody,
  • miód dodany do zimnych lub letnich potraw np. do owsianki,
  • miód jako składnik syropów i naparów.

Działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne i prozdrowotne wykazują przede wszystkim miody ciemne - gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.

Jednak nie tylko miód zasługuje na uwagę jeżeli chodzi o produkty pszczele. Cenne właściwości wykazują także pierzga i pyłek pszczeli. Polecane są przede wszystkim na wzmocnienie organizmu, warto więc poznać je bliżej. Pyłek możesz dosypać wnukowi do jedzenia lub ciepłego naparu. Pierzga ma stałą konsystencję, dlatego lepiej użyć jej po kilkugodzinnym naciągnięciu (w herbacie lub wodzie z miodem).

Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy.

Pyłek i pierzga, ze względu na właściwości alergizujące, polecane są dla starszych dzieci. Stosuj je po ukończeniu przez wnuka 3 lat.

Domowy zakwas z buraków

Kolejnym hitem z domowej spiżarni jest karmazynowy napój zdrowia, czyli zakwas z buraków. Ta bomba witaminowa działa wspomagająco na układ odpornościowy, poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie, oczyszcza drogi żółciowe i dodaje energii. To także naturalny probiotyk.

Zakwas z buraków kupisz w każdym większym supermarkecie, jednak lepiej przyrządzić go we własnej kuchni. Przepis na przygotowanie zakwasu jest banalnie prosty. Sekretem idealnego zakwasu są odpowiednie buraki, najlepiej z domowego ogródka lub z certyfikatem eko.

Do sporządzenia zakwasu z buraków potrzebujesz:

  • 8 buraków (1 kg),
  • 2 litry wody,
  • 1-2 łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku (obrane i pokrojone w plasterki),
  • przyprawy: ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 3 listki, kilka ziarenek pieprzu.
  • ewentualnie kawałek chrzanu pokrojony w kostkę.

Przepis na domowy zakwas z buraków:

  1. Dokładnie umyj i wyparz naczynie, w którym sporządzisz zakwas. Najlepiej sprawdzi się kamionkowa miska, może być też szklany duży słój.
  2. Przygotuj solankę: zagotuj wodę z solą. Pozostaw do wystygnięcia.
  3. Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry.
  4. Na dnie naczynia ułóż wszystkie przyprawy i czosnek i przykryj je burakami ułożonymi ciasno.
  5. Zalej wszystko przestudzoną solanką (wymieszaj przed zalaniem!).
  6. Dociśnij wszystko wyparzonym naczyniem: miseczką, talerzykiem lub specjalnym kamieniem. Nic nie może wystawać na powierzchni!

Nieprawidłowo przygotowany lub przechowywany zakwas z buraków łatwo pleśnieje. Musisz odróżnić naturalną pianę powstającą w procesie fermentacji od pleśni. Jeżeli masz wątpliwości powąchaj zakwas - jeżeli pachnie nieprzyjemnie to prawdopodobnie pleśń. Spleśniały zakwas nie nadaje się do spożycia.

Odstaw zakwas w ciepłe miejsce na około 5 dni. Podczas kiszenia powstaje piana, jeżeli jest jej dużo zbierz ją wyparzoną łyżką. Przy okazji możesz też ponownie umyć i wyparzyć miseczkę lub inne naczynie, które dociska buraki. Dbaj o to, aby wszystkie składniki (szczególnie czosnek i chrzan) pozostawały pod powierzchnią przez cały okres kiszenia. Jeżeli zakwas spleśnieje jest do wyrzucenia!

Po upływie 5 dni przecedź zakwas przez ściereczkę lub gazę i zlej go do butelki lub czystego słoika. Buraki z kiszonki możesz wykorzystać w sałatce lub zrobić z nich mus z dodatkiem jabłka. Przechowuj zakwas w lodówce i sprawdzaj, czy się nie psuje.

Smak kiszonych buraków jest specyficzny i raczej mało lubiany przez dzieci, ale i tak warto przekonać do niego najmłodszych. Aby poprawić jego smak wymieszaj go z sokiem owocowym lub lubianym sokiem warzywnym - pomidorowym lub marchewkowym. Codzienne podawanie kieliszka (ok 30 ml) zakwasu z buraków szybko przyniesie widoczne efekty!

Kisiel nie tylko na deser

Kto z nas nie lubi kisielu? Owocowy, kolorowy i pyszny jest uwielbiany nie tylko przez dzieci. Nie wiele osób jednak wie, że domowy kisiel to nie tylko smaczny deser ale też źródło cennych witamin. Ten rozgrzewający napój, wspomoże odporność i walkę z katarem, bólem gardła, bólem brzucha czy objawami przeziębienia.

Kisiel jest banalnie prosty w przygotowaniu, nie kupuj więc gotowych mieszanek instant. Kisiel dostępny w sklepach często zawiera ogromne ilości cukru, konserwanty i sztuczne barwniki.

Domowy kisiel zrobisz w kilku wariacjach, wybierz ten który najbardziej lubi Twój wnuk. Do zrobienia kisielu możesz użyć świeżych owoców lub zdecydować się na użycie owoców ze słoika. Smacznym i zdrowym kisielem będzie też kisiel sporządzony na bazie siemienia lnianego oraz kisiel na bazie soku owocowego lub kompotu.

Przepis na kisiel jabłkowy:

  1. 3 jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz też zetrzeć je na tarce.
  2. Jabłka zalej szklanką wody i gotuj w garnuszku, aż zmiękną do odpowiedniej konsystencji. Możesz dodać trochę soku wyciśniętego z cytryny.
  3. W kubku lub szklance wymieszaj pół szklanki zimnej wody z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
  4. Gdy jabłka będą miękkie możesz zmiksować je blenderem bezpośrednio w garnuszku. Uważaj, żeby się nie oparzyć!
  5. Następnie do garnuszka powoli wlewaj wodę ze skrobią ziemniaczaną i mieszaj przez około 1 minutę, aż kisiel zgęstnieje.
  6. Gdy kisiel trochę ostygnie możesz posłodzić go odrobiną miodu. Używając słodkich jabłek słodzik nie będzie konieczny.

Przepis na kisiel z soku owocowego

  1. Zagotuj w garnuszku ulubiony sok domowej roboty (1 szklankę). Możesz dodać gwiazdkę anyżu lub kilka goździków.
  2. Rozmieszaj z zimną wodą (pół szklanki) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i dodaj do gotującego się soku.
  3. Mieszaj przez około 1 minutę. Przed podaniem kisielu dla wnuka wyjmij goździki i anyż, jeżeli ich używałeś.

Przepis na kisiel z siemienia lnianego:

  1. Zagotuj szklankę wody z 2 łyżkami ziaren siemienia lnianego.
  2. Aby poprawić smak i właściwości kisielu możesz też dodać odrobinę cynamonu, starty kawałek imbiru lub goździki.
  3. Gotuj na małym ogniu 10 minut, aż kisiel nabierze odpowiedniej konsystencji.
  4. Następnie dodaj trochę domowego soku owocowego z czarnego bzu, malin, czy czarnej porzeczki. Jeżeli sok jest bez cukru, możesz dodać miód (po wystudzeniu kisielu).

Kisiel lniany jest doskonały na kaszel i ból gardła. Pomaga także w zaparciach i działa osłonowo na żołądek i jelita.

Profilaktyka zapobiegania infekcji u dzieci

To tylko kilka domowych i naturalnych sposobów leczenia dzieci. W domowej spiżarni znajdziesz także wiele ziół, które mogą wspomóc walkę z chorobą, a na ich bazie sporządzisz maści lub napary. Pamiętaj, że dzieci chorują o wiele częściej niż dorośli, warto więc stosować nasze zdrowe przepisy profilaktycznie. Zdrowa dieta, ruch na świeżym powietrzu i naturalne leki to sekret życia w zdrowiu i dobrej formie. Dzięki nim katar, złe samopoczucie lub bolący brzuszek nie będą Was niepokoić!

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane