Grzanki z pieczarkami [1976 rok]

Przepis na chrupiące zapiekanki

Przedstawiamy przepis na grzanki z pieczarkami, które są alternatywą dla znanych nam wszystkim zapiekanek. W przepisie główną rolę odgrywa sycący farsz, który zaskakuje intensywnością smaków. Grzanki są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zapewnią energię do działania na długie godziny.
  • Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Grzanki z pieczarkami [1976 rok] / Przepis na chrupiące zapiekanki

W artykule znajdziesz (kliknij, aby przejść)

Rozwiń

Składniki

  • dowolne bułki,
  • 6 dkg masła lub margaryny,
  • 30 dkg pieczarek
  • sól, pieprz do smaku,
  • 5 dkg cebuli,
  • 1 jajko,
  • pół łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietany lub śmietanki,
  • 20 dkg utartego żółtego sera,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie

Oczyszczone i wypłukane pieczarki pokroić w plasterki. Pokrojoną cebulę usmażyć na połowie ilości tłuszczu, dodać pieczarki, posolić i dusić ok. 15 minut. Następnie oprószyć mąką, wymieszać, dodać śmietanę i roztrzepane jajko. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

Bułki przekroić, posmarować resztą tłuszczu, nałożyć na nie masę pieczarkową i posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut i podawać na gorąco polane ketchupem lub posypane natką pietruszki.

Tak przygotowane grzanki są bardzo sycące i tym samym szczególnie polecane na śniadanie.

Życzymy smacznego!

Danie opracowane na podstawie przepisu z 1976 roku

Grzanki z pieczarkami

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane