Grzanki z pieczarkami [1976 rok]
Przepis na chrupiące zapiekanki
- Ostatnia aktualizacja: 2020-07-04
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki
- dowolne bułki,
- 6 dkg masła lub margaryny,
- 30 dkg pieczarek
- sól, pieprz do smaku,
- 5 dkg cebuli,
- 1 jajko,
- pół łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietany lub śmietanki,
- 20 dkg utartego żółtego sera,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie
Oczyszczone i wypłukane pieczarki pokroić w plasterki. Pokrojoną cebulę usmażyć na połowie ilości tłuszczu, dodać pieczarki, posolić i dusić ok. 15 minut. Następnie oprószyć mąką, wymieszać, dodać śmietanę i roztrzepane jajko. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Bułki przekroić, posmarować resztą tłuszczu, nałożyć na nie masę pieczarkową i posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut i podawać na gorąco polane ketchupem lub posypane natką pietruszki.
Tak przygotowane grzanki są bardzo sycące i tym samym szczególnie polecane na śniadanie.
Życzymy smacznego!
Danie opracowane na podstawie przepisu z 1976 roku
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane