Świąteczne pierniczki - najlepszy przepis

Pierniczki na Boże Narodzenie

W okresie świątecznym nic nie równa się z zapachem i smakiem domowych pierniczków, które stanowią nieodłączny element bożonarodzeniowej tradycji. Przygotowanie tych aromatycznych, korzennych ciasteczek to nie tylko kulinarne doświadczenie, lecz także szansa na stworzenie magicznego klimatu i świątecznej atmosfery. Poniżej prezentujemy najlepszy przepis na pierniczki, który zachwyci zarówno doświadczone kulinarnie babcie, jak i ich wnuki, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem.
  • Ostatnia aktualizacja: 2023-12-19
  • Szacowany czas czytania: 1 min.
Świąteczne pierniczki - najlepszy przepis / Pierniczki na Boże Narodzenie

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół torebki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki ciepłego mleka

Przygotowanie

Do mąki wlewamy ciepły miód i siekamy do momentu połączenia składników. Stopniowo dodajemy cukier, sodę oraz przyprawę do piernika i ponownie siekamy.

Następnie dodajemy rozpuszczone masło i jajko.

Po wymieszaniu składników dolewamy powoli ciepłe mleko i ugniatamy ciasto do uzyskania idealnej, gęstej konsystencji, przez około 10 minut.

Za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Możemy posmarować je rozbitym jajkiem lub pozostawić bez smarowania.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy przez 8 – 10 minut.

Smacznego!

Pierniczki na Boże Narodzenie

Oceń ten artykuł:

Anna Setlak

Anna Setlak

Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.

Ostatnio dodane