Świąteczne pierniczki - najlepszy przepis
Pierniczki na Boże Narodzenie
- Ostatnia aktualizacja: 2023-12-19
- Szacowany czas czytania: 1 min.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół torebki przyprawy do piernika
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- ¼ szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie
Do mąki wlewamy ciepły miód i siekamy do momentu połączenia składników. Stopniowo dodajemy cukier, sodę oraz przyprawę do piernika i ponownie siekamy.
Następnie dodajemy rozpuszczone masło i jajko.
Po wymieszaniu składników dolewamy powoli ciepłe mleko i ugniatamy ciasto do uzyskania idealnej, gęstej konsystencji, przez około 10 minut.
Za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Możemy posmarować je rozbitym jajkiem lub pozostawić bez smarowania.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy przez 8 – 10 minut.
Smacznego!
Oceń ten artykuł:
Anna Setlak
Redaktorka i copywriterka, absolwentka Wydziału Humanistycznego KUL oraz Wydziału Politologii i Dziennikarstwa UMCS. Swoje doświadczenie lingwistyczne wykorzystuje w tworzeniu wartościowych treści, które przekazują wiedzę i tworzą fundament pozytywnych relacji.
Przeczytaj również
Ostatnio dodane